Annons
X
Annons
X

Spanien kan bli finansiellt monster

Konservativa Partido Popular (PP) väntas vinna söndagens val i Spanien. Det kan ge PP-ledaren Mariano Rajoy egen majoritet i parlamentet.

Av TT
(uppdaterad)
Spaniens finansminister Elena Salgado.
Spaniens finansminister Elena Salgado. Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA

Men landets lånebehov kan göra det till ett stort monster, menar en strateg.

Det väntade valresultatet borde glädja investerare, som åter börjat oroas av alla svagheter i Spaniens ekonomi, med stora underskott, rekordhög arbetslöshet och risk för en ny recession.

Lånebehovet på cirka 200 miljarder euro 2012 gör landet till ett ”stort monster”, som nu kan vara på väg att väckas enligt strategen Nicholas Spiro.

Annons
X

Nichoals Spiro har som chef för konsultbyrån Spiro Sovereign Strategy följt den spanska valrörelsen.

Han tycker det är tydligt att de ledande kombattanterna i den spanska debatten har stuckit huvudet i sanden en tid och blundat för de problem nästa spanska regering faktiskt står inför.

– Ledande spanska politiker har vänt sig ut och in för att inte dra mer uppmärksamhet till landets kris. De försöker tona ned krisens allvar, i hopp om att det ska framstå som att Spanien inte längre är ett krisland. Detta har misslyckats, säger Spiro.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I stället är det nu tydligt vilket hot Spanien utgör.

  – Spanien har potential att bli ett stort finansiellt monster. Bara under 2012 har staten ett refinansieringsbehov på 200 miljarder euro, varnar Spiro.

  Efter det att Italiens kris snabbt fördjupades förra veckan har fokus på marknaden nu flyttats vidare till Spanien, vars tioåriga obligationsränta rusat upp till ohållbara nivåer kring 6,30 procent.

  Spaniens krisförlopp styrs av utvecklingen på en helt annan nivå, där spansk inrikespolitik varken gör till eller från, enligt Nicholas Spiro.

  – Det går inte att lösa de spanska problemen utan att hela eurozonens problem har lösts, särskilt de italienska problemen. Spaniens kreditvärdighet skadas i första hand av externa faktorer, säger han.

  Han räknar med en övertygande valseger för Partido Popular.

  – Jag tror PP klarar sig utan koalitionspartner, vilket borde - på kort sikt - ge ett lättnadsrally, säger Spiro.

  I slutändan avgörs Spaniens utveckling av hur det går i kampen mellan Tysklands regering på ena sidan och marknaden på den andra sidan, enligt Spiro.

  – Krispolitiken i eurozonen styrs just nu från Tyskland. Och Tysklands regering kommer inte ge EFSF mer garantier. Tyskland har inte heller för avsikt att tillåta ECB:s Mario Draghi att köpa upp alla utestående italienska obligationer. Inte förrän denna kris har nått ett Lehman Brothers-läge, säger Spiro.

  – Tyvärr, vad vi kommer att få se under de kommande veckorna och månaderna är en allt mer intensiv kris i eurozonen. De två pådrivande krafterna i krisen, Tysklands politiker och ledande marknadsaktörer, är fortfarande väldigt, väldigt långt från varandra.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Spaniens finansminister Elena Salgado.

  Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X