Annons

”Spanien är på väg att bli en auktoritär polisstat”

Regeringen Rajoys agerande gör det svårt att inte dra paralleller till Franco-tidens diktatur. Trots brott mot de mest grundläggande demokratiska rättigheterna i Spanien lyser kritiken från EU med sin frånvaro, skriver EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP).

Publicerad

Sedan Polens regering ledd av det högernationalistiska partiet Lag och rättvisa beslutade om långtgående ändringar av Polens rättsväsende och grundlag har landet varit under granskning från EU. Förslagen står helt i strid med respekten för rättsstaten och de mänskliga rättigheterna, som är inskriven i EU-fördraget och som alla EU-medlemsländer är skyldiga att följa.

Polen är inte ensamt att bryta mot demokratiska principer och EU:s regler om grundläggande rättigheter. Ungern har också kritiserats hårt, men där saknas enighet i ministerrådet och i EU-parlamentet håller den konservativa partigruppen fortfarande premiärminister Viktor Orbáns parti om ryggen. Det visar att EU:s regler, om än kristallklara, aktiveras bara när det är politiskt önskvärt.

Bodil Valero (MP).

Foto: Fredrik Hjerling Bild 1 av 2

Steg för steg har premiärminister Mariano Rajoys regering fört Spanien mot en auktoritär polisstat, skriver Bodil Valero (MP).

Foto: Francois Mori/AP Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons