Annons
X
Annons
X

Spänd väntan på räntebesked

Nu vänds blickarna mot världens centralbankschefer som lämnar räntebesked i veckan. Få tror på en ytterligare sänkning från ECB. Fokus är i stället hur banken resonerar kring ytterligare stödåtgärder till Spanien och Italien.

[object Object]
Ben Bernanke, chef för USA:s centralbank Federal Reserve. Foto: AP

RÄNTA

Efter förra månadens sänkning med 25 punkter till 0,75 procent och uttalanden från ECB-chefen Mario Draghi om att banken kommer att göra vad som krävs för att bevara euron har förväntningarna skruvats upp på ytterligare stödåtgärder.

Majoriteten av analytikerna i Bloombergs senaste ränteenkät tror däremot inte på någon räntesänkning. I stället räknar de med ytterligare steg i krishanteringen av Europas ekonomi genom andra stödåtgärder.

Inför ECB-rådets möte i veckan ska Mario Draghi träffa Bundesbankschefen Jens Weidmann för att diskutera räddningsfondernas stödköp av sårbara euroländers statsobligationer, framtida räntesänkningar och långsiktiga lån till banker.

Annons
X

Tyskland och Bundesbank har hittills motsatt sig att ECB återupptar stödköpen av statsobligationer och har kraftigt markerat att stödköp inte är bästa receptet för att hantera skuldkrisen.

Den tyska finansministern Wolfgang Schäuble har även markerat att ett villkor för stödköp är att politiker i Italien och Spanien fattar nödvändiga beslut om ekonomiska reformer.

Får man inte ned lånekostnaderna för Spanien kommer landet snart att behöva ytterligare stödpaket. Då är risken att det inte längre finns tillräckligt med pengar kvar i stödfonderna för att man ska kunna hjälpa Italien. Europas ledare har minst sagt en svår huvudvärk att bota.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –ECB måste sjösätta något nytt på torsdag. Det är vad marknaden förväntar sig, inte minst efter Draghis senaste uttalanden. Men frågan är bara vilken väg man väljer att gå och hur pass kreativ man kan vara, säger Carl Hammer, chefsstrateg på SEB som tror att ett uteblivet agerande från ECB skulle få rejält negativa effekter på den globala riskaptiten.

  Först ut bland centralbankerna är dock den amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke som i kväll ger sin syn på ekonomin. I juni lät Fed räntan ligga still men banken betonade att den är redo att göra vad som är nödvändigt för att stödja återhämtningen. På en presskonferens efter beskedet konstaterade Bernanke att de ekonomiska förhållandena troligen kommer att motivera en exceptionellt låg ränta till åtminstone slutet av 2014.

  –USA:s ekonomi är svagare än vad många räknat med tidigare. Det öppnar för nya stimulanser. Vi tror att Fed i kväll lägger grunden för att något mer signifikant kommer vid nästa möte senare i september, säger Carl Hammer.

  Mitt i eurokrisen bjuder samtidigt Sverige på ett styrkebesked. Måndagens starka BNP-siffra kan göra att Riksbanken måste skriva upp sina prognoser för tillväxten. Den globala ekonomin har samtidigt försämrats och den svenska kronan har stärkts. Detta talar, enligt Carl Hammer, för att Riksbanken åter använder räntevapnet.

  WALL STREET BLOGGEN
  Marknaden tror på stimulanser

  RÄNTEKARTAN
  Jämför din bolåneränta

  Marknaden tror på stimulanser blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Ben Bernanke, chef för USA:s centralbank Federal Reserve.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X