Annons
X
Annons
X

Spänd väntan på nåd i Etiopien

I morgon lär hundratals, om inte fler, människor släppas ur Etiopiens fängelser. Då infaller nämligen det etiopiska nyåret då man av tradition benådar fångar. Johan Persson och Marin Schibbye kan finnas bland dem.

Av TT

En avgörande fråga är om den forne premiärministern Meles Zenawi, som dog den 20 augusti, var klar med det politiska arbetet inför en benådning, Annars kan det nog dröja, tror Etiopienexperten Kjetil Tronvoll.

Spekulationerna om att de terrordömda svenska journalisterna ska släppas har tilltagit inför nyåret den 11 september. En avgörande fråga är om den tillfällige premiärministern Hailemariam Desalegn har samma vilja och möjlighet att ta beslutet som landets tidigare ledare Meles Zenawi.

– Om Meles var färdig med den politiska delen och hade tagit beslutet, då går det mot en benådning tror jag för då är det ingen som törs gå emot, säger Etiopienkännaren Kjetil Tronvoll.

Annons
X

– Men om det återstår politiskt arbete tror jag att inte att Hailemariam investerar sitt politiska kapital för att ta upp detta det första han gör eftersom frågan är alldeles för symboliskt laddad.

Ett hoppfullt tecken kom dock häromdagen då professor Ephraim Isaac - en centralgestalt i frågor om benådning och informell rådgivare till Meles - intervjuades i etiopisk tv. Han sade sig ha diskuterat bland andra svenskarnas fall med Meles. ”Kom tillbaka i september”, ska Meles ha sagt då.

Uppgiften ligger i linje med vad TT och andra tidigare har erfarit - att en benådning var nära när Meles dog den 20 augusti men att hans död fördröjde processen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Från UD i Stockholm och ambassaden i Addis Abeba är det nu locket på. Det är uppenbart att ingen vill säga någonting som skulle kunna störa processen.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X