Annons

Spänd väntan på hemligt Kennedy-material

USA:s dåvarande president John F Kennedy och första dam Jacqueline Kennedy vid kyrkan St Marys i Rhode Island 1961.
USA:s dåvarande president John F Kennedy och första dam Jacqueline Kennedy vid kyrkan St Marys i Rhode Island 1961. Foto: AP/TT

Torsdag är dagen K i USA. Över 3 000 sidor tidigare hemligstämplade dokument om mordet på president John F Kennedy 1963 kan bli offentliga. Det vill säga – om president Donald Trump inte agerar.

Under strecket
TT
Publicerad

USA:s president Donald Trump.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TTBild 1 av 2

En försäljare bjuder ut ett magasin om olika konspirationsteorier om president John F Kennedys död. Detta vid Dealey Plaza i Dallas i Texas, den plats där Kennedy mördades 1963.

Foto: LM Otero/AP/TTBild 2 av 2

Historieintresserade och konspirationsteoretiker i USA gnuggar händerna och radar upp frågor: Var det Lee Harvey Oswald som ensam låg bakom mordet på Kennedy den där ödesdigra dagen i Dallas? Om så, vad gjorde Oswald i Mexiko veckan innan? Hade mordet kopplingar till någon främmande makt, som Kuba? Och finns det detaljer om JFK:s privatliv som ännu inte kommit ut i ljuset?

Skälet till att frågorna ställs just nu är att den 25-åriga hemligstämpel som dåvarande presidenten George H W Bush satte på dokumenten 1992 löper ut just på torsdagen. President Trump sade nyligen att han är villig att offentliggöra materialet – men han har ännu inte specificerat om han vill att allmänheten ska få ta del av alla de 3 150 sidorna eller om han kommer att beordra att vissa förblir hemliga.

Annons
Annons
Annons