Annons
X
Annons
X

Spänd väntan på grekskuld-beslut

Förluster på minst 1000 miljarder euro, bankkrasch, och en världsekonomi som tvärnitar. I slutspurten av förhandlingarna med Greklands privata långivare tecknar internationella finansinstitutet (IIF) en dramatisk bild för att få en bred uppslutning bakom uppgörelsen. Efter tisdagens tunga börsfall håller marknaderna andan.

BONN Klockan tickar obönhörligt för Grekland. Prick klockan nio i kväll svensk tid löper erbjudande för en skuldavskrivning ut. På spel står hela stödpaketet som mödosamt förhandlats fram med regeringen i Aten, med risk för en okontrollerad betalningsinställelse som tvingar landet att lämna eurozonen.

– Kostnaderna skulle i så fall knappast understiga 1000 miljarder euro, varnar det inflytelserika Institute of International Finance i en konfidentiell rapport som läckt till medierna bara timmar innan avgörandet i Aten faller.

Grekland beskrivs i rapporten som den första brickan i ett dominospel som kan få Portugal och Irland att falla, sedan Italien och Spanien. Krisen fortplantar sig genom banksystemet och griper sedan in på den reala ekonomin.

Annons
X

Kostnaderna för att stabilisera Irland och Portugal beräknas till 380 miljarder euro under en femårsperiod, för Spanien och Italien till 350 miljarder euro.

IIF har 450 av världens finansinstitut som medlemmar och förhandlar direkt med den grekiska regeringen. Så sent som i måndags förklarade bland annat tyska försäkringsbjässen Allianz, franska banken BNP Paribas, tyska Commerzbank och Deutsche Bank samt grekiska Eurobank EFG och National Bank of Greece att de accepterar budet. Sammantaget sitter dessa på grekiska statspapper med ett nominellt värde på cirka 40 miljarder euro. Fortfarande tvekar dock flera pensionskassor och hedgefonder.

Totalt rör det sig om 206 miljarder euro som Grekland har lånat av privata banker, pensionskassor, fondbolag och enskilda placerare. Dessa ska nu avstå från 53,5 procent av det nominella värdet och ska kompenseras med 30-åriga statsobligationer, i praktiken en förlust på minst 70 procent.

På pappret rör det sig om en frivillig uppgörelse. I själva verket är det enligt de flesta en transaktion med kniven mot strupen.

– Frivilligt? Det är lika frivilligt som ett erkännande i den spanska inkvisitionen, fräste häromdagen Manfred Blessing, chef för Commerzbank som är en av Greklands största privata långivare.

Greklands finansminister Evangelos Venizelos varnar dock för att hoppas på ett sockrat bud,

– Detta är det bästa erbjudandet. Och det är också det enda erbjudandet, försäkrade han i måndags. Den grekiska motsvarigheten till Riksgälden förklarade samtidigt att det definitivt inte finns medel att betala ut privata långivare som inte deltar i omstruktureringen av skulderna.

Regeringen i Aten hoppas på klartecken för minst 75 procent av lånen men har förberett sig på ett sämre resultat. Förra månaden infördes med retroaktiv verkan så kallade Collective Action Clauses (CAC) som gör det möjligt att tvinga långivarna att byta ut sina obligationer mot nya papper med sämre villkor.

Relativt okomplicerat är detta för de 90 procent av obligationerna som lyder under grekisk lagstiftning. Förutsättningarna är inte helt entydiga. Men det verkar som om det inte skulle behövas mer än att 50 procent av borgenärerna svarar på erbjudandet och att 66 procent av dessa acceptera budet. Placerare som håller papper emitterade under internationell lag kan försöka få rätt i en domstol. Men processen är långvarig och utgången osäker.

EU-kommissionären Olli Rehn förklarade i går i en intervju med franska Le Figaro att han därför räknar med ett positivt resultat i kväll. ”Enligt våra informationer kommer utbytet av obligationer att ske utan större motstånd eftersom budet är finansiellt attraktivt för den privata sektorn”, sade han.

Går det sämre än förväntat är allt tänkbart. En uppgörelse som omfattar mindre än 66 procent av de utestående lånen skulle troligen få hela transaktionen att stupa – och därmed också det senaste stödpaketet på 130 miljarder euro.

Frågan är hur Grekland i så fall skulle kunna betjäna lån 14,4 miljarder euro som förfaller till betalning den 20 april.

Finansmarknaderna håller nu andan och väntar nervöst på resultatet, som knappast lär stå fast förrän efter midnatt. I morgon har eurogruppens finansministrar överläggningar och på måndag kan allt vara klappat och klart – förutsatt att uppslutningen bakom skuldnedskrivningen är tillräcklig stor.

Allt annat skulle vara en ”game-changer”. Börserna skulle rasa och hela den plågsamt uppbygga räddningsaktionen skulle troligen falla ihop som ett korthus.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X