Annons
X
Annons
X

Spanare tappar inte hoppet

Mängder av teorier om motiv och vem som höll i mordvapnet har lanserats sedan mordet på Olof Palme. Än i dag är intresset stort, vilket innebär mycket arbete för Palmeutredningen. Privatspanaren Sixten Dahlin har intresserat sig för fallet i drygt 20 år.

Sixten Dahlin.
Sixten Dahlin. Foto: LARS PEHRSON

Mordet på Olof Palme engagerar fortfarande. Den mest engagerade är gruppen av privatspanare dit Sixten Dahlin hör. Allt började med ett Rotaryföredrag om mordet på Olof Palme 1990. Sedan dess har han sammanställt uppgifter, byggt teorier och dragit slutsatser.

–Jag har alltid varit intresserad av rättsfrågor och tycker att det är bedrövligt att man inte har löst mordet.

I motionshallen på äldreboendet i Nockeby i västra Stockholm väntar drygt 120 personer, varav många är grannar till Sixten Dahlin, på att höra hans föredrag ”Sanningen om Palmemordet måste döljas – ett drama i tre akter”.

Annons
X

–Det är nästan lika mycket folk som när vi har Blommans jazzband här, konstaterar han nöjt innan han sätter igång.

Två av de tre akterna handlar om Hans Holmér och mannen som då kallades för 33-åringen. Den tredje handlar om poliserna i det som kallas polisspåret. Alla har de, enligt Sixten Dahlin, kopplingar till varandra och är på något sätt inblandade i mordet.

Åhörarna fascineras. Längtan efter att mordet ska lösas får allehanda mer eller mindre underbyggda teorier att frodas.

Allmänhetens fortfarande stora intresse för mordet innebär mycket arbete för de fyra personerna i Palmeutredningen.

–Personer som begär ut handlingar ur förundersökningen tar en väldigt stor del av arbetstiden för Palmegruppen –under vissa perioder kanske hälften av arbetstiden. Det är för att allt ska sekretessprövas, förklarar Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalen.

C J Åkerberg, en av författarna till boken Skeptikerskolan, har studerat konspirationsteorier.

–De är ett sätt att få ordning på verkligheten. Stora händelser måste ha stora orsaker. Om man tar mordet på Olof Palme kan det inte vara en ensam missbrukare som mördare honom av en slump, säger han.

Att konspirationsteoretikerna ifrågasätter saker är bra, menar han.

–Problemet är att de är väldigt selektiva. De har en bild klar och söker bevis för att bekräfta den.

Hans tumregel är i stället: var misstänksam, men inte selektivt misstänksam. Läs på och var varken auktoritetstroende eller auktoritetsföraktande.

–Ofta är problemet att en auktoritet är jättebra så länge den stöder konspirationshypotesen, men inte när den motsäger den.

Sixten Dahlin tvivlar inte på sina slutsatser. De är väl underbyggda, menar han.

I sitt anförande ställer Sixten Dahlin ett antal frågor som han menar inte har besvarats sedan skotten avlossades på Sveavägen för 25 år sedan.

Det finns ett skäl till att svaren inte har getts, anser Dahlin. Det står i rubriken för hans föredrag: sanningen måste döljas, eller snarare sanningen om konspirationen. Allt är, enligt honom, en konspiration med poliser, 33-åringen och Olof Palme själv. Och det lydiga redskapet som höll i mordvapnet är 33-åringen.

–Det är lite rättsröta det här. Man undviker medvetet att utreda en del saker. Det är allvarligt.

I sitt föredrag pekar Sixten Dahlin ut både levande och döda som en del av konspirationen.

–Jag refererar bara det som står i böckerna. Jag har inte hittat på något själv, det är ett pussel av det som kommit ut, säger han.

Att döma av applåderna i motionshallen lever fortfarande drömmen om att begripa det som i så många år varit obegripligt.

Annons
Annons
X

Sixten Dahlin.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X