Spana in bokåret 2017

2016 slås rekord i antalet utgivna barn- och ungdomsböcker. Bokåret 2017 ser inte ut att bli sämre, med fler science fiction-historier och samtidsskildringar.
2016 slås rekord i antalet utgivna barn- och ungdomsböcker. Bokåret 2017 ser inte ut att bli sämre, med fler science fiction-historier och samtidsskildringar. Foto: Caltech/R. Hurt./TT / Caltech/R. Hurt.

Blir 2017 året då rymden tog över i bokhyllorna? Kanske det! SvD Läs & Skriv har bett fyra förläggare för barn- och ungdomsböcker att sia om kommande trender och sammanfatta året som gått.

Under strecket
Publicerad

Eva Dahlin, litterär chef och bilderboksansvarig på Bonnier Carlsen Förlag.

Foto: Bonnier Carlsen Bild 1 av 1

1 / 4

Eva Dahlin, litterär chef och bilderboksansvarig på Bonnier Carlsen Förlag.
Eva Dahlin, litterär chef och bilderboksansvarig på Bonnier Carlsen Förlag. Foto: Bonnier Carlsen

Vad ”trendar” bokåret 2017?

– Barnen som växer upp idag är grymt erfarna när det gäller berättelser, de vet hur en bra berättelse berättas och ställer höga krav på kvalitén. De har konsumerat film och teve sedan tidiga blöjår och är vana vid storytelling via sociala medier. Men de är inte nödvändigtvis erfarna bokläsare. Därför tror jag att vi kommer att se fler korta berättelser där man satsat allt på en fascinerande, engagerande story. Helt enkelt korta böcker med mycket innehåll.

Vi har en fin utgivning i Sverige, men samtidigt saknar jag bredden som behövs ur ett mångfaldsperspektiv.

Vilken genre dominerar lästopplistorna den här gången?

– Jag tänker att spänning och mystik även fortsättningsvis kommer att nagla fast läsarna. Men starka normkreativa romaner, berättade med snits och humor, tror jag är på stark frammarsch!

Vilken bok bör man absolut inte missa?

– Nicola Yoon, är ett nytt författarskap i Sverige. Hennes debutroman Ingenting och allting hyllades av läsare och kritiker över hela världen, och jag skulle vilja uppmärksamma uppföljaren Idag är allt som jag tror kommer att lämna samma avtryck. Idag är allt handlar om att aldrig riktigt duga för sina föräldrar, om att veta att man inte får stanna i landet man växt upp i – men också om kärlek som uppstår när man minst anar det.

Hur skulle du sammanfatta bokåret som varit?

– Många böcker, antalet utgivna barn- och ungdomsböcker fortsatte att öka förra året. Vi har en fin utgivning i Sverige och har fått möta nya spännande författare och illustratörer från många olika bokförlag, men samtidigt saknar jag bredden i utgivningen som behövs ur ett mångfaldsperspektiv – både när det gäller berättelser och berättare.

Erik Titusson, förlagschef och förläggare på Lilla Piratförlaget.

Foto: Lilla Piratförlaget Bild 1 av 1

2 / 4

Erik Titusson, förlagschef och förläggare på Lilla Piratförlaget.
Erik Titusson, förlagschef och förläggare på Lilla Piratförlaget. Foto: Lilla Piratförlaget

Vad ”trendar” bokåret 2017?

– Vi kommer att få se fler böcker med kreativ och stark formgivning. Böckernas boklighet är på stark frammarsch. En trend som började som ett självförsvar, den tryckta bokens försvar mot det digitala hotet, kan nu snarare ses som ett svar på en annan trend – den digitala tröttheten. Läsarna älskar pappersboken och formgivarna besvarar kärleken med ännu vackrare böcker.

Jag tycker att det är särskilt roligt att den poetiska barnboken har haft en come-back under året som gått.

Vilken genre dominerar lästopplistorna den här gången?

– Oj, vad svårt att gissa! Jag hoppas att bilderböcker för alla åldrar dominerar lästopplistorna.

Vad är helt nytt i er utgivning?

– Vi är väldigt stolta och glada över att ge ut ALMA-pristagaren Kitty Crowthers kommande bilderbok Sagor om natten som originalförlag. Det är stort. Den kommer i maj.

Hur skulle du sammanfatta bokåret som varit?

– Det har varit ett starkt bokår, i synnerhet för barn- och ungdomsboksutgivningen. Med nya röster, debutanter, kombinerat med kära återseenden. Jag tycker att det är särskilt roligt att den poetiska barnboken har haft en come-back under året som gått, med böcker som Mitt bland stjärnor av Lotta Olsson och Olof Landström och Djur som ingen sett – utom vi av Ulf Stark och Linda Bondestam.

Maja Lindqvist, förläggare på B. Wahlströms Bokförlag.

Foto: B. Wahlströms Bild 1 av 1

3 / 4

Maja Lindqvist, förläggare på B. Wahlströms Bokförlag.
Maja Lindqvist, förläggare på B. Wahlströms Bokförlag. Foto: B. Wahlströms

Internationellt ser man i alla fall en tydlig rymdtrend.

Vad ”trendar” bokåret 2017?

– Jag tror att vi åter igen ser en mängd bra YA-titlar, att framför allt böcker för 12+ kommer att komma starkare. Mycket kring flyktingproblematik och det "nya" Sverige, men också mycket science fiction. Internationellt ser man i alla fall en tydlig rymdtrend.

Vilken genre dominerar lästopplistorna den här gången?

– Fantasy är alltid populärt och på senaste tiden har det kommit en ny våg som jag tror kommer att synas på listorna även fortsättningsvis. För alla åldrar!

Vilken bok bör man absolut inte missa?

– Vi ger snart ut den prisbelönta Lögnernas träd (The Lie Tree) av Frances Hardinge som är en fantastisk läsupplevelse för alla som älskar böcker. Kanske den bästa bok jag läst – någonsin. Vill även rekommendera en helt annan typ av bok, kommande The Cruelty av Scott Bergstrom. En supertuff YA-thriller med agenter och spioner och den hårdaste hjältinna man kan önska.

Hur skulle du sammanfatta bokåret som varit?

– Spretigt, men med stort fokus på läsglädje, främst för mellanåldern och bokslukarna. Att de historiska berättelserna kom tillbaka var extra roligt!

Marie Augustsson, förläggare på Natur & Kultur, Barn och ungdom.

Foto: Natur & Kultur Bild 1 av 1

4 / 4

Marie Augustsson, förläggare på Natur & Kultur, Barn och ungdom.
Marie Augustsson, förläggare på Natur & Kultur, Barn och ungdom. Foto: Natur & Kultur

Tonåringarna ska inte missa Angela Thomas The Hate U Give [...] En av de bästa böcker jag läst de senaste åren!

Vad ”trendar” bokåret 2017?

– Jag gissar att det kommer mycket fantasy på grund av de nya Harry Potter-böckerna. När något blir stort brukar förlagen vilja följa den trenden och ge ut mer av samma slags litteratur. Men jag tror också att det kommer många böcker som anknyter till vår samtid och det som händer runtomkring oss just nu, med politisk extremism, migration och klimatförändringar. Det blir säkert fler böcker av youtubers, ungefär som Therese Lindgren, Nellie Berntsson och Clara Henry.

Vilken genre dominerar lästopplistorna den här gången?

– Är jag tråkig som tror att det blir ungefär som föregående år? Humor för 6–9-åringar, fantasy och magisk realism för 9–12-åringar, men sedan kanske någon stor kärleksroman för tonåringar. Dystopierna kommer att ha ett svagare år, tror jag. När det gäller bilderböcker önskar jag att något sprillans nytt dyker upp på topplistan. Det verkar som om bilderboksköparna är väldigt försiktiga och helst köper något som gavs ut för trettio år sedan.

Vilken bok bör man absolut inte missa?

– Om man går i lågstadiet får man inte missa Frida Nilssons nya – den är precis lika bra och kanske ännu mer spännande än förra boken Ishavspirater. Tonåringarna ska inte missa Angela Thomas The Hate U Give, en pulserande roman som anknyter till BlackLivesMatter-rörelsen. En av de bästa böcker jag läst de senaste åren!

Hur skulle du sammanfatta bokåret som varit?

– Det har varit ett roligt och brokigt bokår! Det finns så många bra författare och illustratörer och det finns böcker för alla smaker och åldrar. Det enda jag önskar mig år 2017 är bättre bevakning av barn- och ungdomslitteratur. Läsarna och köparna behöver hjälp att hitta rätt böcker.

Annons
Annons
Annons