Sov Karl XII verkligen i en kista och drack ur en boll?

Eftersom det i år är 300 år sedan Karl XII dog får jag en hel del frågor om denne monark. Flertalet handlar om hans död (mord?), men den frågan har jag redan besvarat och lämnar därför därhän. Andra frågor berör lokala skrönor om kungens göranden och låtanden i landet, och i dag släpper jag fram ett sådant spörsmål från dalsländska Ed. Alla som kommer till orten får sig en rejäl dos Karl XII, eftersom han påstås ha övernattat där. Är det sant? Vad vet vi om Karl XII och Ed-bygden?

Under strecket
Publicerad
Karl XII uppges ha övernattat i en kista när han vistades i Dalsland.

Karl XII uppges ha övernattat i en kista när han vistades i Dalsland.

Foto: IBL
Annons

En sak är helt klar: under stora nordiska kriget betungades Dalsland av svenska truppinkvarteringar, både i inledningsfasen 1700 och sedan Danmark på nytt förklarat krig efter det svenska nederlaget vid Poltava 1709, men på allvar kom landskapet kom i fokus för kriget 1716, när Karl XII försökte erövra Norge via Dalsland och Bohuslän.

I slutet av februari gick 6 000 man in i Norge från de svenska gränslandskapen. Invasionen blev ett misslyckande, men för Dalslands del resulterade kriget befästningsverk i Ed, vilka delvis har bevarats.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons