Soulsken på Filadelfia

Lauryn Hill och D’Angelo fick svenskarnas soulintresse att explodera på 90-talet. Nästa vecka gör de comeback – i Stockholms Filadelfiakyrka. SvD blickar tillbaka på stjärnornas tidigare besök och möter mannen som fick soulfrälsarna att återvända.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Kan det vara en slump som ser ut som en tanke, att två av 90-talets kanske viktigaste soulfrälsare spelar i Filadelfiakyrkan med några dagars mellanrum vintern 2012? Lauryn Hill framträder på måndag och D’Angelo på torsdag nästa vecka. Likheterna mellan dessa två artister är högst påtaglig, kanske främst genom att båda mer eller mindre slarvade bort sina karriärer under 00-talet. Efter D’Angelos Voodoo från 1999 och Lauryn Hills The miseducation från 1998 blev det tyst från de nästan jämngamla giganterna. Bortsett från en märklig liveskiva från en ofokuserad Lauryn Hill samt korniga bilder på en överviktig D’Angelo som hamnade i drogträsket och bland annat skadades allvarligt i en bilkrasch hösten 2005. I år sägs dock båda snart vara tillbaka med sina comebackalbum, men sådana rykten har cirkulerat under ett decennium kantat av svikna förhoppningar.

Att de spelar samma vecka på samma ställe är en ren slump, enligt Harry Byrne som ligger bakom bokningarna. Han jobbade länge på att få D’Angelo, datumen för turnéstarten flyttades ständigt fram, och när det till slut hade spikats ett datum fick han plötsligt ett samtal från Lauryn Hills bokare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons