Annons

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi.

Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.

Cecilia Klintö / TT
Publicerad

– Det unika är den enormt stora efterfrågan. Vi har haft det angenäma problemet att vi fått förfrågningar från chipsfabriker, barnmatstillverkare och knäckebrödstillverkare, som vill ha råvaror, och så givetvis från färskvarumarknaden, säger Helena Karlén på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp.

När hon för några år sedan fick veta att sötpotatisen har blivit en stor gröda i Kanada och att den med framgång odlas så långt norrut som i Nova Scotia, med kort sommar och sträng vinter, drog Helena Karlén i gång ett svenskt sötpotatisprojekt.

Johan Widing på Bokeslundsgården utanför Hörby odlar sötpotatis för första gången i år, både i växthus och på friland.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 6

Johan Widing har mötts av ett stort intresse för sötpotatisbladen i sin kundkrets, som bland annat består av gourmetkockar i Malmö- och Köpenhamnsområdet.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 6

Mycket handlar om utseende, konstaterar odlaren Johan Widing. De olika sötpotatissorterna varierar i både bladfärg och form.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 3 av 6

Det är många veckor kvar till skörd av knölarna. Bladskörden har pågått hela sommaren.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 4 av 6

Johan Widing driver en ekologisk odling, där också grisarna har en viktig roll.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 5 av 6

Så här har vi vant oss vid att en sötpotatis ska se ut. Men det finns en mångfald av sorter, som varierar i både färg och form. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons