Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Sötningsmedel kan skada tarmfloran

Text: SvD Perfect Guide - 11 oktober 2018
Annons

Dricker du mycket light-läsk? Då bör du kanske tänka dig för. Nya forskningsrön visar nämligen att sötningsmedel kan vara skadliga för din tarmflora.

Enligt en studie som publicerats i tidskriften Molecules har sex vanliga artificiella sötningsmedel påverkan på möss tarmbakterier. Det är forskare vid Ben-Gurionuniversitetet i Negev i Israel och Nanyangs tekniska universitet i Singapore som testat acesulfamkalium, advantam, aspartam, neotam, sackarin och sukralos.

Forskarna kunde se att bakteriefloran i mössens matsmältningssystem tog skada vid en given koncentration av sötningsmedel. Det räckte med att mössen kom i kontakt med så lite som ett milligram per milliliter sötningsmedel och bakterierna påverkades negativt. Samma bakterier som undersöktes finns även hos oss människor och forskarna har därför dragit slutsatsen att sötningsmedel faktiskt kan påverka vår hälsa negativt.

Forskarna skriver att tarmfloran spelar ”en avgörande roll för människans ämnesomsättning” och att artificiella sötningsmedel kan påverka vår hälsa, till exempel genom att framkalla glukosintolerans. Dessutom är vissa av effekterna av de nyare sötningsmedlen, bland annat neotam, fortfarande okända.
Så ta det försiktigt med sötningsmedlen.

Annons