Annons

Lydia Wålsten:Sorry svenska bönder, ingen bryr sig

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Alla bryr sig om klyftan mellan stad och land. Ingen bryr sig om jordbrukspolitik. Som Lantbrukets affärstidning ATL:s politiska redaktör Sara Johansson konstaterar (19/12-17) diskuteras jordbrukspolitik med en hö-hö-attityd och landsbygdsministern ses som en man som mest klipper band och äter knaperstekt. Samtidigt är jordbrukspolitiken avgörande för landsbygden. Vill man få jobb i glesbygd, behöver svenska bönder ha de bästa förutsättningarna.
Regeringens mål är att öka exporten av livsmedel. När Sven-Erik Bucht (S) får frågan i Ekots lördagsintervju om hur mycket den kan öka svarar han: “The sky is the limit” (9/12-17). Han lever i ett parallellt universum.

För enligt Jordbruksverkets data faller konkurrenskraften. Trots att konsumtionen av kött och fågel har ökat med över 40 procent i Sverige de senaste 20 åren, har produktionen av kött stått still. Störst är effekten för nötkött där andelen svenskproducerat minskat från 84 procent 1997 till 54 procent. På mjölkfronten ser det inte bättre ut. Sverige är nu det enda landet i Östersjöområdet som nettoimporterar mjölkprodukter.

Annons
Annons
Annons