Till försvar för det öppna samhälletSoros ”väldiga ego” vill osjälviskt hjälpa världen

En affisch rivs ner i Budapest. Budskapet från Ungerns regering är: ”99 procent är emot illegal invandring. Låt inte Soros få sista skrattet.”
En affisch rivs ner i Budapest. Budskapet från Ungerns regering är: ”99 procent är emot illegal invandring. Låt inte Soros få sista skrattet.” Foto: Pablo Gorondi/TT

Hans fiender framställer honom som ledare för en judisk världskonspiration, hans fans som liberalismens upplyste despot. Men George Soros verkar oberörd av bägge varianterna, skriver Torbjörn Elensky efter att ha läst den filantropiske finansmannens bok.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är vanligt att mycket rika personer tror att de är intelligenta bara för att de har pengar. Det är också vanligt att personer med intellektuella ambitioner tror att de är intelligenta bara för att de är panka. George Soros är en ovanlig kombination: en multimiljardär som faktiskt är intelligent på riktigt, och en intellektuell som tjänat ihop sin förmögenhet tack vare sin filosofi. Det finns många som har anledning att avundas honom.

Själv beskriver han sig, i en av texterna i den samling som nu ges ut på svenska, som en självisk man, med ett väldigt ego, som skapat en osjälvisk stiftelse. Självkaraktäristiken är typisk för denne man, som tycks ha en sund distans till sig själv, och som inte bara kan skilja på sitt jag och andras uppfattning om honom, utan dessutom, vilket nog är svårare för de flesta, skilja på sitt ego och sin filosofi. Som han skriver: ”Det tog mig större delen av livet att separera mitt ego från min filosofi, och båda har vunnit på det.”

Annons
Annons
Annons