Annons
X
Annons
X

Alen Musaefendic: Soros spekulerar igen

”Det handlar alltså inte om en gigantisk överstatlig finanspolitisk union”, det ser bara ut så.

Det sista lade jag till. Det första skrev EBRD:s chefsekonom Erik Berglöf på
DN Debatt (25/7), två gånger, i början och i slutet av artikeln. Allt däremellan handlar om hur vi är på väg att bilda en gigantisk finanspolitisk union.

Debattartikeln är en bra sammanfattning av den inte mycket mer detaljerade tiosidiga rapporten,
Breaking the Deadlock: A Path out of the Crises, varpå artikeln baseras. Mecenaten bakom rapporten är Institute for New Economic Thinking (INET); ett ungt institut grundat av George Soros 2009, en inte fullt lika ung legend inom valutaspekulation och välgörenhet.

Annons
X

I 70-årsåldern fick Soros en lika plötslig som senkommen samvetsattack, och bestämde sig för att reformera det system som han tillbringat en hel livstid åt att exploatera. Det system utan vars existens den senare hälften av hans paradoxala epitet ”vänstermiljarder” hade varit mer önsketänkande än realitet.

Sverige har delvis Soros att tacka för sin fritt flytande krona. Han anses ha varit en betydelsefull spekulant under finanskrisen 1992, då Sveriges fasta växelkurs havererade under trycket av omfattande valutaspekulation.

Inget fel med det. Han gjorde sitt jobb, och han gjorde det bra. Men hyckleriet skär i örat. Intrycket man får av Soros moraliserande liknar det av en socialdemokrat som i tv-soffan fördömer ”pigjobb”, medan en eller flera rutavdragna städare polerar parkettgolven därhemma.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag har följt INET’s arbete ända sedan det var en glimt i George Soros öga. Man kan tycka att det är ett hedervärt initiativ med tanke på skadeverkningarna i 2008 års finanskrisen. Det finns något i det finansiella systemet som behöver fixas. Frågan är om ännu ett institut kan fixa det.

  INET har tänkt mycket sedan dess, men inte speciellt nytt. Läsaren kan gå och damma av sin kopia av John Maynard Keynes
  Allmän teori om sysselsättning, ränta och pengar, där hon lätt kommer att känna igen både retoriken och logiken.

  Keynes var briljant på många sätt, främst som stilist och författare. Någon människokännare var han däremot inte. Mänskligt beteende är som bekant centralt i såväl politiskt som ekonomiskt liv, varför politisk naivitet förblev ett bestående handikapp i Keynes policyrekommendationer.

  Samma spår återspeglas i rapporten av INET’s ”Council on the Euro Zone Crises”, som de 17 ledande nationalekonomerna officiellt kallas. Att förslagen är politiskt genomförbara betonas på flera håll i texten.

  Berglöf säger: ”Utgångspunkten är att en lösning inte bara måste vara hållbar ekonomiskt men också politiskt möjlig att genomföra. Både långivar- och låntagarländer måste kunna acceptera förslagen”.

  Den första åtgärden Berglöf föreslår är: ”För det första problemet krävs betydande överföringar av kapital från långivarländer till länder som ackumulerat stora skulder och vars ekonomier behöver omfattande ekonomiska stimulansåtgärder”.

  Det låter ju en smula överstatligt, trots allt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X