Sorgligt men hett avsked

Lördag kväll har Kungliga Operan premiär på Ragnarök, sista delen av Wagners Nibelungens ring. Därmed är ett fyraårigt projekt till ända för regissören Staffan Valdemar Holm och hans hustru scenografen Bente Lykke Møller.

Under strecket
Publicerad

Bröllop på Operan. Lena Nordin som Gutrude har just fått sin Siegfried, Lars Cleveman,efter att hennes halvbror Hagen fått honom att glömma att han redan är gift med Brünnhilde.

Annons

Siegfried brinner upp! Brünnhilde brinner upp! Alla brinner upp! Och sedan är vi tillbaka där vi började, för 16 timmar sedan.
Så slutar Nibelungens ring, med de fyra långa operorna Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök. Den sista delen – med en speltid om 5 timmar och 20 minuter inklusive paus – har premiär på lördag kväll, och därmed är Staffan Valdemar Holms nya uppsättning klar och komplett.

Så hur känns det dagen före premiären?
– Det är tur att det finns en regissörsloge där jag kan sitta som ett nervvrak utan att publiken ser. Om vi kan presentera det här på bästa sätt kommer jag att känna glädje, lättnad och en viss förvåning. Det har varit en så lång resa - är vi redan framme?

Annons
Annons
Annons