Sorglig sannsaga ger Affleck ny fart

I sin nya film Hollywoodland spelar Ben Affleck en hygglig men lite okarismatisk skådis som ingen riktigt tog på allvar. – Precis vad jag behövde, ­säger Affleck om rollen som filmkritikerna kallar hans stora revansch.

Under strecket
Publicerad

Ben Affleck.

Annons

Hollywoodland blev snabbt en av favoriterna vid senaste Venedig-festivalen. Den stämningsfullt melankoliska resan längs minnenas allé utspelar sig 1959. I ett modest hus i Beverly Hills hittas skådespelaren George Reeves död med en pistol vid sin sida. Varenda amerikansk småkille med en tv-apparat i hemmet sörjer, för Reeves var deras egen Stålmannen i den omåttligt populära tv-serien The Adventures of Superman. Polisen konstaterar självmord, en slutledning som ifrågasätts från flera håll. I ett manus som blandar fiktion och verklighet får vi sedan följa en privatdetektiv och hans jakt på sanningen, ledsagat av återblickar på Reeves Hollywood-år.

Det är en sannsaga om en hygglig men lite okarismatisk skådis, vars enda höjdpunkt i karriären blev hans fall, för så starkt förknippades Reeves med Superman att han inte fick några andra jobb. Till den rollen valde regissören Allen Coulter Ben Affleck, som här kanske gör sitt livs största insats.

Annons
Annons
Annons