Sorgetåg blev protestmöte

Rafiq Hariris begravning förvandlades till en antisyrisk demonstration. Omkring 150 000 människor följde begravningståget och många skrek slagord mot Syrien.

Under strecket
Publicerad
Begravningen av den dödade före detta premiärministern Rafiq Hariri formade sig till ett sorgetåg med tiotusentals deltagare, en del under anti-syriska paroller.

Begravningen av den dödade före detta premiärministern Rafiq Hariri formade sig till ett sorgetåg med tiotusentals deltagare, en del under anti-syriska paroller.

Annons

Spänningen efter mordet riskerar att leda till en större konflikt, menar Mellan-
östernexperten Sune Persson.
I går fyllde Beirutborna gatorna. Den mördade före detta libanesiske premiärministern Rafiq Hariri följdes till graven av en
jättelik folkmassa. Beirut stängdes av under flera timmar medan kistan, insvept i den libanesiska flaggan, fördes till graven inne i centrala Beirut.

Begravningståget förvandlades till en antisyrisk demonstration. Ungefär 150 000 personer följde Rafiq Hariri som dödades av en misstänkt självmordsbombare i måndags. Syrien har anklagats för att ligga bakom dådet. Många i folkmassan bar på bilder av Rafiq Hariri, och på banderoller stod slagord som ”De var rädda för dig, de mördade dig.”
– Ut med Syrien, ut med Syrien, skrek andra sörjande.
Rafiq Hariri erbjöds en statsbegravning men hans familj tackade nej och krävde istället att premiärminister Omar Karami och president Emile Lahoud inte skulle närvara. Rafiq Hariri stod i opposition till den prosyriska regeringen och framförallt till Libanons president Emile Lahoud.
Under begravningståget klämtade kyrkklockorna samtidigt som koranverser ljöd genom luften.
Sune Persson är docent i statsvetenskap i Göteborg och Mellanösternexpert. Han menar att mordet i värsta fall kan leda till en upptrappad regional konflikt där Syrien tvingas ut ur Libanon. Dels finns det en FN-resolution som kräver att Syrien ska dra sig bort, dels finns det starka inre krafter som vill få bort syrierna, och dessutom är läget spänt mellan USA och Syrien.
– Detta kan få besvärande konsekvenser. Jag tror inte att syrierna drar sig ur Libanon frivilligt, de har alldeles för stora ekonomiska intressen.

Annons
Annons
Annons