Annons

Linda Nordlund:Sorg över Berlin

Förbundskansler Angela Merkel var märkbart tagen när hon besökte julmarknaden i Berlin som utsattes för ett terrordåd under måndagkvällen.
Förbundskansler Angela Merkel var märkbart tagen när hon besökte julmarknaden i Berlin som utsattes för ett terrordåd under måndagkvällen. Foto: Maurizio Gambarini / TT
Under strecket
Publicerad

Det var fem nätter före jul. Marknaden nedanför Gedächtniskirche vimlade av människor, på jakt efter julklappar eller en kopp Glühwein; familjer och turister och förbipasserande i storstadens typiska gytter. Tills de små bodarna vältes över ända av en lastbil, som under 80 meters vansinnesfärd mejade ned dem som inte hann undan. Tolv människor dog, och 48 skadade fördes till sjukhus. Fem nätter före jul kom terrorn till Berlin.

På bilderna från Breitscheidplatz ses en tung lastbil, med stålbalkar i lasten och en julgran genom framrutan. Det är svårt att ta in att glädje och förväntan på bara några sekunder kunde bytas mot förtvivlan. Förbundskansler Angela Merkel var märkbart tagen när hon uttalade sig: ”Miljoner människor, också jag, frågar sig hur kan vi leva med detta? Jag vet bara att vi inte kan, eller vill, leva med att rädslan för det onda förlamar oss.”

Annons
Annons
Annons