Annons
X
Annons
X

Sörenstam om hånet från männen: ”Blev aldrig rädd”

Trots tvivel och nedlåtande kommentarer var Annika Sörenstam aldrig rädd för att misslyckas när hon mötte männen på PGA-touren.

– Den tävlingen fick mig att växa som människa, säger tidernas bästa golfkvinna om minnet från de heta dagarna i Dallas 2003.

Bragdgolfarna
Annika Sörenstam på kontoret i Orlando.
Annika Sörenstam på kontoret i Orlando. Foto: Lars Pehrson

ORLANDO Vi möter Annika Sörenstam på kontoret i Florida där hon sitter bakom ett stort mörkbrunt skrivbord. Det är en avspänd golflegendar som gärna berättar om hur det kändes att vara med om den historiska tävlingen på Colonial i Texas 2003. För första gången ställde en kvinna upp mot männen i en PGA-tävling. Och trots alla storsegrar som Annika Sörenstam har tagit genom åren – bland annat tio majors – så ser hon det annorlunda testet som en av höjdpunkterna i karriären.

– För mig var det inte bara de där 4-5 dagarna i Dallas, utan hela vägen från presskonferensen i januari då jag berättade att jag skulle vara med. Förberedelserna jag gjorde på rangen, på gymmet och mentalt gjorde mig tuffare, säger 46-åringen med den där fokuserade blicken som vi fick se så många gånger på golfbanan.

SvD 24 maj 2003: ”Cirkus Sörenstam slår alla tiders rekord” är rubriken som visar vilken hysteri det var kring tävlingen.
Läs hela texten 24 maj 2003 i arkivet här (SvD Premium) svd.se

Annika Sörenstam är glad att hon verkligen lyssnade på sig själv och antog utmaningen trots att många avrådde henne.

Annons
X

– När jag vann US Open både 1995 och 1996 såg ju många mig som en ny superstar. En ny Nancy Lopez. Men jag var ju inte alls som hon. Man kan ju inte bara bli något som andra tycker att man ska vara, det måste komma naturligt. Så när jag skulle spela på Colonial kändes det så bra – det här var något som verkligen var jag. Något som jag ville göra för att utvecklas.

Man kan ju inte bara bli något som andra tycker att man ska vara, det måste komma naturligt.

Och Annika Sörenstam behövde vara stark för att lyckas. Inte minst med tanke på att flera golfspelare tydligt markerade sitt missnöje.

– Det var några tjejer som sa till mig att det inte var bra för damgolfen att jag spelade. De sa att ”om du inte spelar bra så ser vi dåliga ut. För om inte du är bra, så är vi ännu sämre”. Men jag såg det tvärtom som en stor möjlighet för damgolfen.

SvD 14 maj 2003: Vijay Singh totalsågar Annika Sörenstams medverkan på PGA-touren. Om de lottas ihop hotar han att vägra spela.
Läs hela texten 14 maj 2003 i arkivet här (SvD Premium) svd.se

Bland männen på touren sade Vijay Singh att om han skulle lottas att spela i samma boll som Annika Sörenstam, skulle han vägra. Nick Price tyckte att svenskan borde tvingas att kvala sig in i tävlingen som alla andra.

Var du någon gång rädd att det inte skulle gå bra?

– Nej, jag kände aldrig det. Jag hade ju spelat långa banor och varit med om kameror. Visserligen var det ännu längre banor och ännu mer uppmärksamhet, men jag kände att det inte skulle kunna gå extremt dåligt eftersom jag var så bra förberedd.

SvD 16 maj 2003: SvD:s sportkrönikör Sune Sylvén sågar Vijay Singhs kritik.
Läs hela texten 16 maj 2003 i arkivet här (SvD Premium) svd.se

När det väl var dags för tävlingen i Texas hade intresset växt till rena hysterin. 652 journalister var ackrediterade – jämfört med 262 året innan. Alla tänkbara profiler verkade vilja ge sin syn på händelsen. Som exempelvis den första kvinnan i rymden, Sally Ride. Hon berättade om sina erfarenheter från att jobba i en starkt mansdominerad värld och relaterade det till Sörenstams utmaning. Kvinnor över hela världen engagerade sig och när tävlingen drog igång syntes en skog av skyltar med namnet Annikas bland publiken.

Annika Sörenstam har aldrig känt större tryck än när hon slog ut på första tee. Men första slaget gick bra och första dagen gick hon ett slag över par och besegrade ett 30-tal män. Hennes mål var förstås att klara cutten, men insatsen var absolut godkänd även om det saknades fem slag för att få spela även de två sista dagarna.

SvD 25 maj 2003: Sune Sylvén hyllar Sörenstams insats i tävlingen. ”Hon är inte längre enbart världens bästa kvinnliga golfare, hon har flyttat upp på en högre nivå”. Två dagar tidigare beskrev Sune Sylvén mediehysterin i Texas bland annat med dessa ord: ”Kan Annika få nervsvikt? Knappast, inte ens om en del motståndare betraktar henne som något som cutten släpat in”.
Läs hela texten 25 maj 2003 i arkivet här (SvD Premium) svd.se

Tycker du att män och kvinnor borde tävla mot varandra oftare?

– Jag tycker framför allt de borde lära sig mer av varandra. Jag har ju tränat mycket med Tiger Woods till exempel. Det är ju inte så att jag kan träna upp mig och slå lika långt som han, men däremot har jag och andra kvinnor styrkor som män kan lära av.

– Till exempel en exakt hårdhet i slagen. Jag visste alltid hur långt jag slog med varje klubba. Skulle jag slå 105 meter så blev det 105 meter. Så även om män och kvinnor inte möts i tävling så vore det utvecklande om deras tävlingar gick parallellt – som i tennisens Grand Slam-turneringar.

I mars 2001 gjorde Annika Sörenstam det som många ansåg omöjligt – hon gick en runda på under 60 slag.

En annan klassisk golfrunda var den magiska marsdagen i Phoenix för 15 år sedan då Annika Sörenstam gick under drömgränsen 60 slag. Hennes 59 slag är fortfarande en bedrift som hon är enda kvinna att ha lyckats med.

– Det kändes tidigt att det var en speciell dag. Jag började ju med åtta raka birdies. Känslan var att hålen var så här stora, säger Annika Sörenstam och måttar med händerna ett hål stort som en vanlig middagstallrik.

– Det kändes aldrig som att jag skulle missa. Den känslan var skön.

Det kändes aldrig som att jag skulle missa. Den känslan var skön.

Är du överraskad över att fortfarande ingen annan kvinna har lyckats komma under 60 slag?

– Ja, jag är förvånad. Om man tänker i andra sporter så lossnar det ofta när någon klarar en drömgräns – den mentala gränsen flyttas.

Hela USA har på senare tid uppfyllts av valet och med sitt dubbla medborgarskap fick Sörenstam rösta. Hon vill dock inte gå in på vem hon valde och inte heller recensera de båda kandidaterna.

– Jag är inte mycket för att titta bakåt och nu är Donald Trump president. Han har sagt att han vill få igång arbetsmarknaden och det är bara att hoppas att det lyckas, säger Annika Sörenstam som både har träffat och spelat golf med den extremt golfintresserade blivande presidenten.

Hur upplevde du Donald Trump som person vid era möten?

– Han är som han verkar på tv, det kan man säga. Han pratar mycket. Men nu får man stötta honom. Det är ingen idé att vara negativ, det gäller att se framåt och göra det bästa av situationen.

Han är som han verkar på tv, det kan man säga.

Det är lätt att tro att Annika Sörenstam saknar golftävlingarna, men så är det inte. Hon har nämligen hittat nya utmaningar.

– Det har varit viktigt för mig att ha mitt företag: Annika. Jag behövde behålla tävlingsmomentet i livet och det fick jag på det viset, berättar hon.

Annika Sörenstam vann tre gånger i Nabisco. På tavlan markerar hon med fingrarna sin andra seger – men efter detta blev det alltså en seger till. Foto: Lars Pehrson

En genomgång av Sörenstams olika projekt är en diger läsning. Här är några exempel:

• Kläder. The Annika collection har funnits sedan 2004. Hon jobbar med deras designer och antalet kollektioner har utökats genom åren.

• Har designat golfbanor i USA, Kina, Sydkorea, Malaysia, Filippinerna och Sydafrika.

• Välgörenhetsstiftelsen Annika Foundation som stöttar unga tjejer till ett hälsosammare och mer aktivt liv.

• Arrangerar tävlingen Annikas Invitational i USA, Kina och Sverige. Högklassiga tävlingar där de mest lovande golftjejerna från 12–18 år i ett stort antal länder deltar och dessutom får ta del workshops och föredrag.

• Golfakademien. Det första stora affärsprojekt som trots ett lyckat resultat nu avslutades efter åtta år.

På listan finns även parfym, en egen kokbok och tre vinsorter.

Men det senaste projektet är hennes hittills största investering. Hon har gått in som hälftenägare i Capillary Concrete som tillverkar en bunkerkonstruktion med dräneringseffekt. Det är svenske Martin Sternberg som ligger bakom uppfinningen som kan spara mycket i bevattningskostnad för golfanläggningarna. Tekniken finns redan i över 4 000 golfbunkrar på 400 banor.

Det blir inte så mycket golfspelande för Annika Sörenstam, men nästa år kommer hon in i hetluften som ledare när hon ska vara kapten för Europa-laget mot USA i Solheim Cup.

– Det ska bli väldigt roligt att få känna på den där tävlingsnerven igen. Det är något speciellt trots allt.

Annons
Annons
X

Annika Sörenstam på kontoret i Orlando.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 7

SvD 24 maj 2003: ”Cirkus Sörenstam slår alla tiders rekord” är rubriken som visar vilken hysteri det var kring tävlingen.

Bild 2 av 7

SvD 14 maj 2003: Vijay Singh totalsågar Annika Sörenstams medverkan på PGA-touren. Om de lottas ihop hotar han att vägra spela.

Bild 3 av 7

SvD 16 maj 2003: SvD:s sportkrönikör Sune Sylvén sågar Vijay Singhs kritik.

Bild 4 av 7

SvD 25 maj 2003: Sune Sylvén hyllar Sörenstams insats i tävlingen. ”Hon är inte längre enbart världens bästa kvinnliga golfare, hon har flyttat upp på en högre nivå”. Två dagar tidigare beskrev Sune Sylvén mediehysterin i Texas bland annat med dessa ord: ”Kan Annika få nervsvikt? Knappast, inte ens om en del motståndare betraktar henne som något som cutten släpat in”.

Bild 5 av 7

I mars 2001 gjorde Annika Sörenstam det som många ansåg omöjligt – hon gick en runda på under 60 slag.

Bild 6 av 7

Annika Sörenstam vann tre gånger i Nabisco. På tavlan markerar hon med fingrarna sin andra seger – men efter detta blev det alltså en seger till.

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X