Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Adam Svanell: ”Soran Ismail är inte nyhetsreporter”

Soran Ismail.
Soran Ismail. Foto: DAN HANSSON

De senaste veckorna har P1 Dokumentär sänt en briljant följetong. I ”Rädda Sverige” porträtteras människor som i höstens riksdagsval planerar att lägga sin röst på Sverigedemokraterna.

Reportern Måns Mosesson träffar en snickare som är förbannad över den flyktingförläggning som öppnat i hans by, en Flashback-stammis som flytt till Åland för att slippa mångkulturen och ett utförsäkrat vårdbiträde som tycker att det är ”äckligt” när två rappare och en mörkhyad flicka medverkar i SVT:s Luciasändning. Han vill verkligen veta vad som ligger bakom deras missnöje. Han skildrar dem som hela människor, låter dem tala till punkt, tar dem på allvar.

Samtidigt tvekar han aldrig att säga ifrån när hans intervjupersoner uttrycker ren rasism. När skåningen Pajen Paajanen hävdar att invandrare är mer benägna än andra att begå brott säger Mosesson rakt ut: ”Men det är väl främlingsfientligt om något?”

Annons
X

Det är ett föredömligt förhållningssätt. Annars har ju svenska journalister inte alltid vetat riktigt hur de ska behandla Sverigedemokraterna. Som sämst har man utgått från att läsarna/lyssnarna/tittarna ogillar partiet – när det man borde göra är att utsätta SD för samma granskning som alla andra.

Sommaren 2012, då den så kallade järnrörsskandalen på Kungsgatan blivit känd, skrev SvD:s dåvarande kulturchef Martin Jönsson en självkritisk krönika. Han ansåg att medierna varit för måna att respektera att folket röstat fram SD, och därmed blivit för försiktiga i sin granskning. I stället, menade Jönsson, var det komiker som Soran Ismail – han som startade diskussionen med SD-politikerna på Kungsgatan – som synat partiets rasism i sina skämt och debattinlägg: ”Han ska ha den största respekten för det. Han har gjort vårt jobb bättre än vi.”

Just därför är det tråkigt att höra att Soran Ismail inte kommer att höras i P3:s Morgonpasset förrän efter höstens val. Han anses ha brutit mot Sveriges Radios krav på opartiskhet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det här är självfallet en svår balansgång för SR. Bolagets riktlinjer slår fast att medarbetare inte ska ta ställning utan ”ge publiken en bred, mångsidig och nyanserad bild”.

  Men det är skillnad på journalistik och journalistik. Soran Ismail är inte nyhetsreporter på Ekot, utan bisittare i ett slängigt program som närmast kan placeras i humorfacket. Är det rimligt att ett sådant program förväntas leverera en värderingsfritt, neutralt innehåll – eller bör det snarare vara en bredd av olika röster?

  SR:s riktlinjer om opartiskhet innehåller förresten en reservation. Medarbetare tillåts ta ställning när det gäller att ”ta avstånd från rasism, våld, brutalitet och diskriminering”.

  Sorain Ismail har gjort sig känd som en av Sveriges starkaste antirasistiska röster. Han brukar själv poängtera att hans skämt inte är riktade mot SD, utan mot rasism. Privat har han en avslappnad inställning till partiet och brukar till och med dricka öl med dess företrädare.

  Är det han gör verkligen en kampanj mot Sverigedemokraterna? Eller är det ett välbehövligt ställningstagande mot saker som inte kan beskrivas som annat än rasism?

  Annons
  Annons
  X

  Soran Ismail.

  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X