Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Soran Ismail: Almedalsveckan hotar demokratin

SVD I ALMEDALEN

En fest för demokratin. En spännande arena för samtal. Supervalårets hetaste vecka. Nej, det här är ryggdunkarnas och de osunda relationernas högborg. Det finns faktiskt något lite lätt vidrigt i att alla ska vara vänner och umgås, och senare granska och kritisera varandra. Kan man verkligen vara benhårda meningsmotståndare i riksdagen veckan efter att man stått och skålat på Donners Brunn? Jag är övertygad om motsatsen.

Det är något väldigt obehagligt med minglandet mellan journalister och politiska opponenter. Moderater står och dj:ar med Socialdemokrater. Aftonbladet poddar tillsammans med Expressen. Inga kritiska frågor, utan bara för att hylla varandra. I samma takt som olika ledarskribenter och politiska tyckare skålar ihop så blir deras texter gentemot varandra mer och mer uddlösa.

Jag förstår att man kan misstolka det här som en hycklande text, då jag om någon propagerat för mötet mellan människor. Men det är på individnivå. Inte för makteliten. I den mån jag själv mött mina meningsmotståndare så är det för att stärkas i min övertygelse, och bli bättre på att bekämpa de åsikter som de saluför. Inte för att vinna SM i mingel och bli inbjuden till olika coola fester.

Annons
X

Kära politiker och journalister. Jag vill inte att ni ska knyta kontakter. Jag vill inte att ni ska vara vänner. Jag vill att ni ska komma ihåg att ni är fiender. Kanske inte personliga, men politiska. Och jag litar dessvärre inte ett dugg på att ni klarar av att hålla isär era olika roller.

Almedalen var kanske en bra idé förr, men nu har det spårat ur. Det är drygt 3 300 evenemang inbokade under ”politikerveckan”. I de flesta montrar jag gått förbi har det varit fler arrangörer än gäster. Någon skriker i en megafon där, någon annan försöker göra sig hörd i en mikrofon några meter bort, ibland överröstar rasistropen Dror Feilers saxofon.

Jag har träffat ett gäng personer som planerar sina evenemang efter var det delas ut bäst gratisgrejer. Det leder till att arrangörerna bjuder på rosé för att folk ska lyssna till ett samtal om Gävleborgs framtidsutsikter när de egentligen borde bjuda på kaffe så att folk håller sig vakna när de vill diskutera Gävleborgs framtidsutsikter. Vem är för övrigt intresserad Gävleborgs regionråd? Kan det möjligen vara så att det egentligen är de ansvariga från Gävle som är sugna på att festa en vecka i Visby?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men som vanligt ska jag inte bara klaga och gnälla, utan också komma med ett förslag till förbättring. Flytta Almedalsveckan. Till februari. Om inte det går så till en plats där ingen vill vara. Kanske Kumla? Det ska vara förbud mot alkohol i allmänhet och rosé i synnerhet. Ingen får ha mingelfester och absolut ingen får ta selfies med andra ”opinionsbildare”. Inte ens Niklas Svensson.

  Vi får mindre valfläsk och hårdare debatter. Vassare granskningar och tydligare skillnader. För jag tror verkligen att det här måste få ett stopp. Annars är det inte bara extremismen som hotar vår demokrati. Utan även nepotismen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X