Soptipparna - nytt eldorado för botanister

Melon, persika, vindruvor och apelsin. En exotisk flora breder ut sig på de svenska soptipparna. Hit söker sig entusiastiska botaniker för att artbestämma nya utmaningar. Men det är tänkbart att soptipparnas växter kan sprida sig ut i den vilda floran. Följ med SvD på exkursion på avfallsberget.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vi går i ett hav av tomatplantor, hela slänten är täckt.
Tunga klasar hänger, stora, små, runda och avlånga tomater. Många har inte hunnit mogna än, denna förhållandevis svala och solfattiga sommar. Här och där i tomattäcket skjuter dekorativa grupper med solrosor upp. En jättehög och stor, några lägre, en med många, rätt små blommor.
Nordanvinden tar i och påminner om att också sommaren - och växtsäsongen - har ett slut. Men här på soptippen går det att botanisera ett par månader till, bland exotiska växter och i en prunkande grönska.
Vi strövar runt på Edstippen i Upplands-Väsby norr om Stockholm, en av de bästa platserna i år för soptippsbotanik, anser Anders Svenson från Botaniska sällskapet i Stockholm. Men det är viktigt att be om tillstånd först.

Soptippsfloran intresserar allt fler botanister, av flera skäl. Bland annat håller växtsäsongen på längre. Och kunniga kärlväxtexperter som redan har artbestämt allt som finns i den naturliga floran, hittar nya utmaningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons