Sopnedkast stängs olagligt

Stängningar av sopnedkast i Stockholm sprider sig nu ”som en farsot”, enligt Hyresgästföreningen. Men många värdar känner inte till att de först måste ha hyresgästernas godkännande. 79-åriga Gun Karlstrand bor på Fältöversten och tvingas ibland ställa sina sopor i farstun eller på balkongen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kommunalt ägda Centrumkompaniet öppnar inte sopnedkasten i Fältöversten centrum på Östermalm som man tidigare stängt i strid med hyreslagen.
Beslutet att stänga sopnedkasten för mer än 500 hyresgäster visade sig vara felaktigt och i strid med hyreslagen. Därför tvingades Centrumkompaniet backa och vid ett styrelsemöte i februari togs beslut om att sopnedkasten temporärt skulle öppnas igen den 15 mars. Men på det utlovade datumet hände ingenting, företaget hade ändrat sig igen.
”Frågan om den framtida sophanteringen i Fältöversten har väckt starka känslor. Vi förstår också att det kan ha varit svårt att hänga med i alla turer”, skriver företaget.
Enligt Centrumkompaniet kan man inte, som det var tänkt, öppna sopnedkasten i väntan på en ny lösning. Detta på grund av att Arbetsmiljöverket inte besvarat en förfrågan om undantag från gällande regler.

– Att vi inte kommer att utfärda någon dispens är väl ganska självklart, men ur vår synvinkel gjorde de helt rätt när de stängde sopnedkasten, säger Agnita
Wärn på Arbetsmiljöverket.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons