X
Annons
X

Något skavde ändå – Sophia, 30, var ”shopaholic”

Kläder, skor och väskor för 50 000 kronor om året – ändå tomhet inombords. För Sophia Schyman, 30, blev köpstoppet en vändning. ”Jag har ett nytt liv i dag”, säger hon.

”Våra garderober hade svällt i samma takt som hålet i bröstet och det kändes inte alls bra”.

Citatet är hämtat ur bloggen Recovering Shopaholics, som dokumenterade det köpstopp Sophia Schyman och hennes vän började fundera över under sin föräldraledighet 2016. De båda vännerna umgicks mycket, och hade sitt stora klädintresse gemensamt. De började fundera över sin konsumtion, men såg den egentligen inte som problematisk. De som aldrig handlade på kedjorna, som gjorde genomtänkta köp av dyra svenska designkläder. De hade ju råd och skuldsatte sig inte.

”Det kändes olustigt inför min dotter hur mycket jag shoppade”, säger Sophia Schyman.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 5

Sophia vårdar i dag sina kläder på ett helt annat sätt. Intresset för klädvård växte fram under köpstoppet och numera har hon sin nya hobby som intresse då hon jobbar inom ett klädvårdsföretag.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 5

Sophia viker alla sina kläder enligt den japanska ordningsgurun Marie Kondos råd. I Konmari-metoden viks kläderna som ett paket, så att de står på högkant. Det gör det enklare att strukturera och se vad man har i sin garderob.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 5

Köpstoppet innebar en mängd förändringar för Sophia. Hon började fundera över livet på flera plan, och tänker mycket på hållbarhet. Som ett led i det köpte hon en elcykel för att kunna cykelpendla till jobbet.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 5

Sophia Schyman och katten Ing-Britt. En av effekterna av Sophias köpstopp är att hon valt att gå ned i arbetstid och därmed har mer tid för sin familj: man, dotter och katterna Ing-Britt och Kjelle.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X