Annons

Sony och Yamaha gör självkörande låda ihop

Som ett fotobås på hjul, täckt av reklamskärmar, kommer det litiumdrivna fordonet upp i 19 km/h.
Som ett fotobås på hjul, täckt av reklamskärmar, kommer det litiumdrivna fordonet upp i 19 km/h. Foto: Foto: Sony/Yamaha

Morgondagens transporter ska köra sig själva. Det tror i alla fall elektronikjätten Sony, som tagit hjälp av Yamaha för att utveckla ett självkörande fordon.

Under strecket
Publicerad

Till vardags kanske man förknippar Sony med annat än just bilar. Men de vill omsätta sitt elektronikkunnande i morgondagens transportlösningar. Till sin hjälp har man tagit fordonstillverkaren Yamaha och resultatet, som ser ut som ett fotobås på hjul, heter SC-1 "Sociable Cart".

Bilen, eller vad man nu ska kalla den, saknar fönster. I stället har den skärmar som ska visa hur omgivningarna ser ut, eller vad man nu vill titta på. Utsidan är också skärmbeprydd och med hjälp av artificiell intelligens, som bedömer kön och ålder på de som befinner sig bredvid bilen, ska de visa målgruppsanpassad reklam.

Något fartmonster är det inte fråga om. Sony säger inte särskilt mycket om drivlinan, mer än att SC-1 drivs av ett litiumjonbatteri och att den har en toppfart om högst blygsamma 19 kilometer per timme.

Några planer på att faktiskt saluföra bilen finns inte.

Under de närmaste månaderna kommer Sony och Yamaha att visa upp SC-1 i "roliga" sammanhang, som på nöjesparker, golfbanor och andra kommersiella anläggningar. Några planer på att faktiskt saluföra bilen finns inte, inte ens på sikt, utan den ska ses som en marknadsföringsaktivitet från de båda företagen. Den första prototypen lär faktiskt redan rulla, på den lilla ön Okinawa.

Daniel Östlund är redaktionschef på branschtidningen Motor-Magasinet.

Motor-Magasinetmotormagasinet.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons