Songaktier gjorde advokaten jävig

Advokatsamfundet prickar den advokat på Vinge som ägde aktier i Song Networks samtidigt som han företrädde dess budgivare TDC. Advokaten bröt mot god advokatsed och borde ha avböjt uppdraget, konstaterar disciplinnämnden. - Jag är klart förvånad av beslutet, säger Vinges vd Fredrik von Baumgarten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var i oktober i fjol som SvD Näringsliv avslöjade att en advokat på Vinge ägde aktier i Song Networks under en pågående budstrid på telekombolaget. Advokaten företrädde samtidigt danska TDC som var en av budgivarna på Song Networks.
Varken advokatbyrån eller klienten kände till förhållandet som kan ses som ett fall av dubbla lojaliteter. Medan TDC ville köpa Song så billigt som möjligt tjänade advokaten på att priset på Songaktien gick upp. Och det gjorde det rejält. Värdet på advokatens privata aktieinnehav steg med flera hundra tusen kronor under perioden.

Förhållandet drog på sig kritik från Aktiespararna. Vinges vd Fredrik von Baumgarten medgav att situationen ”väckte frågeställningar” men konstaterade samtidigt att varken Vinge eller andra advokatbyråer hade något generellt förbud mot att advokaterna äger börsaktier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons