Har färdats i över nio år

Foto: HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska rymdsonden New Horizons klarade inte bara den historiska förbiflygningen av Pluto. Den har också skickat hem historiska bilder på dvärgplaneten och dess måne Karon.

TT, SvD
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Vid tretiden natten till onsdag kom den efterlängtade signalen till jorden från farkosten, som fortfarande var oskadd. New Horizons färdas snabbare än någon annan rymdfarkost, och det var egentligen kring 13 timmar före signalen som sonden susade förbi Pluto. Avståndet till planeten var som närmast 12 472 kilometer, vilket motsvarar sträckan mellan New York och Bombay.

Senare på onsdagen kunde stolta Nasa-medarbetare på en presskonferens visa färska och detaljerade bilder. En av dem föreställer Plutos största måne Karon, en bild som fick projektets huvudansvarige Alan Stern och hans kolleger att dra efter andan. Den visar att månen har ett 1 000 kilometer långt band av klippor och en kanjon som uppskattas vara omkring sex kilometer djup. En närbild på Pluto avslöjar berg som bedöms vara så höga som 3 500 meter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons