Annons
X
Annons
X

Söndagens händelser – minut för minut

Natthimlen över Tripoli lystes upp när Gaddafis styrkor svarade stridflygplanen med luftvärnseld tidigt på söndagsmorgonen.

I ett tv-tal utlovar Gaddafi ett långdraget krig. Det finns en oro för att Libyens envåldshärskare ska plocka fram senapsgas, som han förvarar i ett garage.

SvD.se rapporterar om de senaste händelserna.

[object Object]
Rebeller utanför Banghazi – striderna mellan oppositionen och regimens styrkor fortsatte i staden Misurata på söndagskvällen. Foto: AP

21.45 Nu slutar SvD:s minutrapportering. Under natten kommer du att kunna följa TT:s uppdateringar
här.

20.25 Beslutet att inleda vapenvila ska ha fattats sedan Afrikanska unionen krävt ett omedelbart stopp på striderna, rapporterar den franska nyhetsbyrån AFP.

20.15 Gaddafis allierade, Venezuelas president Hugo Chaves säger till al-Jazira att luftangreppen mot Libyen dödar civila samt att USA och Europa inte borde ingripa i Libyens inre angelägenheter.

Annons
X

19.55 Libyens armé har utlyst eldupphör. Enligt arméledningen gäller ordern alla enheter från klockan 20 svensk tid. Även i fredags, precis efter att resolutionen mot Gaddafi passerat FN:s säkerhetsråd, utlyste Libyen eldupphör.

19.15 Den andra natten av luftangrepp närmar sig och flera medier rapporterar om tung luftvärnseld över Libyens huvudstad Tripoli.

18.53 Striderna i Misurata fortsätter. Enligt flera uppgifter har Gaddafis styrkor intagit staden under hårda eldstrider.

18.45 Också Norge har beslutat att skicka stridsflyg till Libyen. Enligt al-Jazira kommer landet, precis som Danmark, att skicka sex stycken plan av typen F-16. Planen lämnar Norge i morgon och kommer att utgå från en flygbas nära Libyen.

18.10 Arabförbundet, som spelade en viktig roll i resolutionen mot Gaddafi genom att lätta på sitt vanligtvis hårda motstånd mot alla insatser mot förbundets medlemmar, har svängt något och kritiserar nu luftangreppen mot Libyen eftersom de enligt organisationen orsakat civila offer.

Arabförbundets generalsekreterare Amr Mussa, som var närvarande på mötet i Paris när insatsen beslutades om, säger till nyhetsbyrån AP att han stöttat ett flygförbud över Libyen men att den militära insatsen redan gått långt bortom vad organisationen gått med på.

17.50 Militära talespersoner från flera länder lämnar nu information om det senaste dygnets attacker. Frankrike uppger för nyhetsbyrån Reuters att 15 av landets plan deltog i insatsen och att inget av dem stötte på något problem.

17.36 Flera bedömare har dragit paralleller mellan attackerna mot Libyen och invasionen av Irak 2003. Men Peter Bergen på tankesmedjan New America Foundation säger till
CNN att den jämförelsen inte är relevant. De största skillnaderna är att inga marktrupper sätts in i landet samt att inrättandet av en flygförbudszon har stöd av Arabförbundet.

17.33 USA har gett sin insats i Libyen namnet '”Odyssey Dawn” men i själva verket har varje land en egen benämning på attackerna som ska genomdriva säkerhetsrådets resolution. Storbritannien kallar insatsen ”Operation Ellamy”, Kanada kallar insatsen ”Operation Mobile” och Frankrike använder namnet ”Operation Harmattan”.

17.20 Det tyska nyhetsmagasinet Focus rapporterar att brittiska specialstyrkor befunnit sig i Libyen i flera veckor för att förbereda luftangreppen mot landet. Styrkorna ska tillhöra elitförbandet SAS och ha lokaliserat viktiga mål som militära flygplantser och kommunikationscentraler.

17.00 Fyra danska plan av typen F-16 lyfte på eftermiddagen från den italienska flygbasen Sigonella på Scicilen för att utföra uppdrag. Det är dock oklart vilken typ av uppdrag och danska försvaret vill inte kommentera uppgifterna, rapporterar TT.

15.55 Chefen för den amerikanska delen av insatsen, James Stockman, uppger att 20 av de 22 mål som skulle slås ut var helt förstörda. Resterande två uppges vara svårt skadade. Han bekräftade också uppgifter om att amerikanska så kallade stealth-plan använts i angreppet. Stealth-plan är osynliga på radar och extremt svåra att bekämpa.

14.49 Under lördagens möte i Paris uppgavs att flera arabländer sagt sig vara beredda att delta i insatsen mot Gaddafi. Hittills har inga arabiska länder gett sig in i konflikten men BBC rapporterar att förhandlingar pågår om ett eventuellt deltagande i konflikten.

14.35 Gaddafis son Salf al-Islam säger till amerikanska ABC:s reporter Christiane Amanpour att regimen förvånats av luftangreppen mot Libyen.

– Tro mig när jag säger att en dag kommer ni att vakna upp och inse att ni stöttade fel folk. Ni gör ett stort misstag när ni stöttar dem.

14.15 Nya strider rapporteras i staden Misrata som, tillsammans med bland annat Benghazi, är en av de städer som fortfarande kontrolleras av rebellerna. Enligt BBC har regeringsstyrkor trängt in i stadskärnan med skottlossning och rökutveckling som följd.

14.10 Allt fler stridskrafter anländer nu till de flygbaser som Italien ställt till Natos förfogande. Förutom amerikanska och danska jakt- och attackplan ska även brittiska plan av typen Typhoon och Tornado nu stå beredda på någon av de sju italienska baserna. Italien har upplåtit sina flygbaser men deltar annars inte i insatsen i Libyen.

13.57: Den libyska statsnyhetsbyrån uppger att libyska regeringen inom timmar kommer att börja distribuera vapen till över en miljon män och kvinnor, uppger BBC News som hänvisar till Reuters.

13.41: Den libyska regeringen säger till Reuters att 64 mäniskor dött efter västmakternas anfall. Tidigare uppgav libysk stats-tv att 48 hade dött, men siffran ska ha stigit sedan ett antal skadade dött, skriver
BBC News.

12.50: USA och dess allierade har i praktiken redan etablerat en flygfri zon över Libyen, sade USA:s högst rankade militär, amiralen Mike Mullen som är chef för försvarsstaben, när han framträdde i tv-programmet Meet the Press på söndagen. Det uppger TT.

Mullen betonade dock att FN-resolutionen ger stöd för att skydda civila och humanitära insatser, däremot inte för att avsätta Gaddafi.

Han sade sig inte ha nåtts av några uppgifter om att civilpersoner fått sätta livet till i västanfallen.

12.29: På söndagen uppmanade Natolandet Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan Muammar Gaddafi att ge upp makten, och ett omedelbart stopp på våldet.

Iran hade en annan ståndpunkt. Regeringen uppmanade på söndagen libyerna att misstro västmakterna och framhöll sin synpunkt att Västs mål är att uppnå nykolonial kontroll över oljelandet. Regeringen i Teheran har emellertid också tidigare uttryckt stöd för revolten mot Gaddafi i övertygelsen om att den ingår i ett muslimskt ”uppvaknande”.

UD-talesmannen Ramin Mehmanparast säger enligt studenternas nyhetsbyrå Isna att Irans position ”alltid är att stödja folket och försvara dess legitima krav”.

12.25: Frankrike fortsatte sina flygoperationer mot Gaddafi på söndagen, enligt en militärkälla.

Dessutom avseglar det franska hangarfartyget Charles de Gaulle med 20 stridsflygplan, helikoptrar och spaningsflyg ombord från hamnstaden Toulon under dagen. Det tar ett dygn för hangarfartyget att nå Libyens kust, men militärkällor beräknar att det dröjer uppemot två dygn eftersom övningar ska utföras på vägen, skriver TT.

Charles de Gaulle eskorteras av tre fregatter och en oljetanker och skyddas dessutom av en atomubåt.

12.16: Ett ögonvittne i staden Misrata säger till BBC att Gaddafis stridsvagnar har rullat in i stadskärnan. De ska ha dödat tio civila, skadat 40 och attackerat civila hus.
BBC News skriver att man inte har fått uppgifterna bekräftade.

11.34: Två dagar före Frankrike och de andra inledde militäraktionen bombades staden Benghazi kraftigt av Gaddafis styrkor. Nu uppges minst 94 människor ha dött i angreppet, uppger AFP som talat med sjukvårdare i staden.

11.25: – Nattens mål var väldigt specifika militära mål kopplade till Libyens luftförsvar, sade Storbritanniens finansminister George Osborne till BBC apropå libyska uppgifter om att civila dödats i västmakternas bombanfall. Det skriver TT.

– Jag vet att våra militära strateger vidtar alla försiktighetsåtgärder för att undvika civila dödsoffer och skador.

Lördagens militära operationer nådde viss framgång, hävdar Osborne.

– Det verkar väldigt klart att överste Gaddafi försökte ockupera Benghazi... och inte lyckades. Så vi har redan haft viss effekt.

11.23: Danmark har fyra stridsflygplan redo att delta i de militära operationerna mot Libyen och väntar bara på vidare instruktioner från USA, säger försvarsminister Gitte Lillelund Bech enligt TT som hänvisar till BBC.

– De kommer att leda och kontrollera operationen. Vi väntar bara på en signal och order om vad vi ska göra.

11.20: Mer ur Gaddafis tal:

– Alla tyranner faller under pressen av de populistiska massorna.

– Hela det libyska folket är enat. Libyska män och kvinnor har fått vapen och bomber... Ni kommer inte att avancera, ni kommer inte att ta steg på den här marken.

– Vi tänker inte lämna vårt land och vi tänker befria det.

Gaddafi sa också att Storbritannien, Frankrike och USA kommer att falla som Hitler och Mussolini.

11.01: Gaddafi avslutar talet med orden:

– Vi kommer att segra, djävulens koalition kommer att besegras.

10.55: Gaddafi lovar också att slåss för hela Libyen.

– Vi kommer inte att tillåta fienderna att komma och slå oss, vi har redan slagit italienarna, säger han enligt
al Jazeera.

Enligt tv-kanalens nätupplaga synts Gaddafi inte i bild när tv sände talet.

10.48: Libyens ledare har talat i landets stats-tv. Han säger bland annat att de som är på marken kommer att vinna slaget, och hotar med att USA, Frankrike och Storbritannien inte kommer att få någon olja, skriver BBC News.

– Ni komer inte att skrämma oss med era bomber, sa envåldshärskaren, som också utlovade ett långt, utdraget, krig.

Han hotade också med att de som hjälper britterna och fransmännen kommer att ”tas itu med”, och han kallade angreppen en ny korstågsaggression och nu Hitlerism.

10.42: Senare idag ska Nato bestämma om militäralliansen ska delta i attackerna mot Libyen, eller om man bara ska hjälpa de länder som deltar i striderna med med logistik och underättelsearbete, skriver AP.

Flera medlemmar har indikerat att man inte tänker delta i flygattacker, och pekat på att NAto redan är djupt involverat i Afghanistan.

I nuläget deltar styrkor från USA, Storbritannien och Frankrike i stridigheterna.

10.36: Libysk stats-tv uppger att landets utrikesminister sagt att Libyen kommer att ”använda militära och civila flygplan i självförsvar”, uppger
BBC News.

10.24: En reporter från Reuters har sett minst 14 döda kropper vid sidan av flera dussin utbrända militärfordon längst en strategiskt viktig väg mellan Benghazi och Ajdabiya, skriver BBC News. Tidigare har libysk stats-tv uppgett att 48 har dött, men de uppgifterna är obekräftade.

10.20: Tomahawkrobotar, Mirages och CF-18. Många av nyheterna från Libyen är pepprade med namn på olika vapen som används. BBC News har sammanställt en fyllig faktatext med bilder om de olika krigsredskapen. Läs den
här.

10.10: Beväpnade män har intagit ett italienska skepp i hamnen i Tripoli, rapporterade italienska nyhetsbyrån Ansa på söndagen. De beväpnade männen grep besättningen – åtta italienare, två indier och en ukrainare – och hindrade skeppet från att lämna hamnen. De ska ha klivit ombord medan libyska arbetare steg i land i lördags, skriver TT.

10.03: En reporter från Reuters har sett rader med dussintals utbrända militärfordon längst en strategiskt viktig väg till Benghazi. Vissa av fordonen var så förkolnade att de inte gick att identifiera, medan andras såg ut som lastbilar med flera raketramper, skriver BBC News.

– Krypskyttar är fortfarande utplacerade på tre byggnader längs stadens huvudgata. De verkar vara redo att skjuta på allt som rör sig. Ingen vågar passera på den gatan, sade Muhammed till Reuters på telefon enligt TT.

09.50: En boende i rebellfästet Mistra säger att Gaddafitrogna krypskyttar befinner sig på taken i centrum av staden, och att Gaddafis styrkor fortfarande omringar Mistra. Det skriver
BBC News, som hänvisar till Reuters.

09.04: I dagsljus på söndagen väntades västmakternas styrkor fastställa vilken verkan deras räder gjort.

USA, Storbritannien, Frankrike, Kanada och Italien arbetar tillsammans mot Gaddafis styrkor i en operation som har fått namnet ”Odyssey dawn”, enligt amerikanska militärkällor, skriver TT.

09.00: Enligt libysk stats-tv har 48 människor dött i attackerna från USA och dess allierade, men uppgifterna är inte bekräftade, skriver AP.

Detta har hänt:

Bomber föll på flera platser i Tripoli natten mot söndagen, bland annat nära Gaddafis palats i södra delen av stan, uppgav en AFP-reporter. Ett vittne berättade för CNN att tre kraftiga explosioner hörts nära Tripolis flygbas. Hon hade också sett en lång rad militärbilar ge sig in i centrala staden. Soldaterna vevade ner bilrutorna och sköt rakt ut på gatorna, sade hon.

– Människor här i Tripoli grips av panik, sade kvinnan.

– De är inte rädda för angriparna men för Gaddafis reaktion på angreppen.

Och västmakterna som också oroar sig för vilka medel Gaddafi kan ta till håller noga uppsikt över ett litet garage söder om diktatorns födelsestad Sirte. Där förvarar Gaddafi ett halvdussin stora behållare med senapsgas som skulle kunna döda ett stort antal av Libyens invånare.

Under lördagen slog franskt stridsflyg ut flera militärfordon och USA avfyrade minst 110 kryssningsrobotar. De inledande attackerna skedde nära kusten runt Tripoli. Gaddafis luftvärnssystem är allvarligt skadat, sade en amerikansk säkerhetskälla på lördagskvällen.

Gaddafi kallade angreppen ”anfallskrig av kolonialister och korsfarare” och sade att det var nödvändigt att öppna vapenlagren och beväpna massorna med alla sorters vapen för att försvara Libyens oberoende och ära. På lördagskvällen krävde han att FN:s säkerhetsråd omedelbart ska sammanträda och sade att resolutionen om flygförbud inte längre gäller.

Libyens statliga tv uppgav att 48 människor dödats och 150 skadats när väst angripit Tripoli och städerna Sirte, Benghazi, Misrata och Zuwarah.

och TT

Annons
Annons
X

Rebeller utanför Banghazi – striderna mellan oppositionen och regimens styrkor fortsatte i staden Misurata på söndagskvällen.

Foto: AP Bild 1 av 15

Fyra danska plan av typen F-16 lyfte på eftermiddagen från den italienska flygbasen Sigonella på Scicilen för att utföra uppdrag.

Foto: AP Bild 2 av 15

Rebeller utanför Benghazi framför brinande fordon.

Foto: REUTERS Bild 3 av 15

Gaddafi hotar med ett långt krig.

Foto: ARKIV/AP Bild 4 av 15

USA avlossar under natten flera missiler mot Libyen.

Foto: AP Bild 5 av 15

USA avfyrar bomber mot Libyen i natt.

Foto: AP Bild 6 av 15

Invånare i Tripoli firar på gatrona efter att Frankrike, USA och Storbritannien har inlett ett anfall mot Libyens regim och president Gaddafi.

Foto: REUTERS Bild 7 av 15

Ett franskt plan har öppnat eld mot regimen i Libyen – på lördagkvällen kom också uppgifter om att USA och Storbritannien är delaktiga i anfallet.

Foto: AP Bild 8 av 15

Ett franskt plan öppnat eld mot regimen i Libyen. PÅ lördagkvällen kom också uppgifter om att USA och Storbritannien är delaktiga i anfallet.

Foto: AP Bild 9 av 15

Ett plan störtar mot marken efter att det sköts ned av Gaddafis motståndare.

Foto: AP Bild 10 av 15

Frankrikes presidetn Nicolas Zarkozy välkomnar Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen till mötet om Libyen i Paris.

Foto: AP Bild 11 av 15
Foto: AP Bild 12 av 15
Foto: AP Bild 13 av 15
Foto: AP Bild 14 av 15
Foto: AP Bild 15 av 15
Annons
X
Annons
X