Annons

Pär Strömberg:Somriga sallader och hemgjord ravioli

Pär Strömberg

Jag har skrivit en del om Skåne i tidigare mail och mina besök på svenska vingårdar har varit tillfredsställande (så mycket som det nu går med tjatande barn i hasorna). Men jag kan med trygghet lova att det är många nya fantastiska projekt och viner på gång ur den skånska myllan.

Väl hemma i Stockholm riktar jag istället mitt fokus mot ett annat Skåne. Nämligen Skånegatan som i hjärtat av pulserande Södermalm lever ett alldeles eget sprudlande liv. Läser nedan om fem goda anledningar att besöka gatan som innehåller det mesta man söker som fika-, mat- eller dryckessugen.

Fem andra goda anledningar till att läsa nästa artikel är fyra friska sallader och ett krispigt knäckebröd. På sommaren ids jag inte äta lagad mat om den inte kommer från grillen. Sallader är min bästa vän, lätt och fräscht. Och om man håller sig till lokala råvaror – gärna så lokalt som till sin egen trädgårdsodling – är det även ett mycket hållbart alternativ. Snart går vi in i augusti och då får man börja äta kräftor igen, men det är en annan historia.

Trevlig läsning!

Pär Strömberg
Annons

Fransk pinot noir från hyllad producent

Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir, 2019

”Jag imponeras av skickligheten att fånga en så fragil druva som pinot noir”, skriver Niklas Jörgensen på vinmagasinet Livets Goda om Abbotts & Delaunays ekologiska nylansering Métayage Pinot Noir. Abbotts & Delaunay är en välrenommerad producent i södra Frankrike som har ett flertal utsökta viner i sin portfölj. Vinhusets rötter i Bourgogne märks tydligt i Métayage Pinot Noir genom tonerna av solmogna hallon och körsbär, lingon och pion. Från faten får vi mjuka kryddiga toner så som muskot och choklad. Eftersmaken är lång och visar på den komplexitet som bara ett riktigt välgjort vin på druvan Pinot Noir kan stoltsera med. Vinet går utmärkt att kombinera med elegantare rätter som coq au vin, grillad entrecôte eller sydfransk ratatouille serverad med nybakat bröd. För fiskälskaren är vinet en given följeslagare till den nyfångade abborren serverad med färskpotatis och kall örtsås.
Pris: 129 kr
Nr: 50507 Flaska: 750 ml Alkoholhalt: 13,5 %

Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir | Systembolagetsystembolaget.se

Ravioli med mangold och ricotta plus valnötsås

Om du inte hittar färsk mangold går det bra med spenat. Mangoldstjälkarna kan ätas som sparris eller blir jättegoda i till exempel en paj.

4 personer

1 knippe mangold
1 ekologisk citron
1 litet knippe gräslök
1 ägg
1 äggula
175 g ricotta
1 dl vispgrädde
30 g riven parmesanost
1 paket wonton-ark
75 g valnötkärnor
5 cl olivolja
2 msk valnötsolja
Salt
Peppar

1. Klipp av mangoldstjälkarna och använd bara det gröna. Skär bladen i remsor. Hetta upp oljan i en kastrull, fräs bladen i ca 5 minuter.

2. Riv citronskalet. Mixa med stavmixer tillsammans med de frästa bladen, det hela ägget, ricottan och parmesanen. Salta, peppra och mixa igen.

3. Vispa äggulan i en skål med 1–2 msk vatten. Lägg ett wontonark på en tallrik, pensla kanten med lite äggula och lägg en sked fyllning i mitten. Täck med ett ark, tryck ihop kanterna och se till att trycka ut luften runt fyllningen (du kan ändra formen för att få en rund ravioli). Placera raviolin på en bricka med bakplåtspapper.

4. Värm grädden med valnötsoljan. Krossa nötterna grovt, hacka gräslök och tillsätt i såsen. Salta, peppra och håll varm.

5. Koka upp vatten i en stor kastrull och låt raviolin koka 2–3 min. Ta upp med en hålslev, lägg upp på tallrikar, täck med valnötsås och servera omedelbart.

Recept: Olive / Europapress

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons