”Sömnsjukvården står inför ett haveri”

Det är speciellt viktigt att behandla sömnapné om patientens yrke kräver skärpt uppmärksamhet, vilket framför allt gäller yrkeschaufförer och piloter, skriver debattörerna.
Det är speciellt viktigt att behandla sömnapné om patientens yrke kräver skärpt uppmärksamhet, vilket framför allt gäller yrkeschaufförer och piloter, skriver debattörerna. Foto: Erik Nylander/TT

Vi fruktar att sömnapnésjukvården i region Stockholm riskerar att haverera om det nya vårdavtalet verkställs. Det kommer inte finnas någon återvändo om de nu verksamma klinikerna tvingas lägga ner, skriver flera läkare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Att upphandla sjukvård handlar kort uttryckt om att patienterna ska tillförsäkras sjukvård av hög kvalitet till en för skattebetalarna rimlig kostnad. Det låter enkelt, men är i verkligheten ofta komplicerat. Tyvärr måste vi konstatera att Region Stockholm nu misslyckats med upphandlingen av sömnapnésjukvård. Följderna riskerar att bli mycket allvarliga för de cirka 50 000 patienter i Stockholm som lider av sömnapné. Indirekt påverkas många fler, som deras anhöriga och alla vi som rör oss i trafiken.

Annons
Annons
Annons