Annons

”Sömnsjukvården står inför ett haveri”

Det är speciellt viktigt att behandla sömnapné om patientens yrke kräver skärpt uppmärksamhet, vilket framför allt gäller yrkeschaufförer och piloter, skriver debattörerna.
Det är speciellt viktigt att behandla sömnapné om patientens yrke kräver skärpt uppmärksamhet, vilket framför allt gäller yrkeschaufförer och piloter, skriver debattörerna. Foto: Erik Nylander/TT

Vi fruktar att sömnapnésjukvården i region Stockholm riskerar att haverera om det nya vårdavtalet verkställs. Det kommer inte finnas någon återvändo om de nu verksamma klinikerna tvingas lägga ner, skriver flera läkare.

Under strecket
Publicerad

Att upphandla sjukvård handlar kort uttryckt om att patienterna ska tillförsäkras sjukvård av hög kvalitet till en för skattebetalarna rimlig kostnad. Det låter enkelt, men är i verkligheten ofta komplicerat. Tyvärr måste vi konstatera att Region Stockholm nu misslyckats med upphandlingen av sömnapnésjukvård. Följderna riskerar att bli mycket allvarliga för de cirka 50 000 patienter i Stockholm som lider av sömnapné. Indirekt påverkas många fler, som deras anhöriga och alla vi som rör oss i trafiken.

En upphandling som innebär att vården ska få kosta mindre än hälften så mycket som i dag per patient och som bygger på en helt oprövad vårdmodell är inget annat än ett oerhört risktagande. Ett risktagande som ökar ytterligare genom att tre välfungerande verksamheter ersätts med en enda oerfaren klinik som dessutom tidigare dömts ut av regionen.

Annons
Annons
Annons