Annons
X
Annons
X

Sömnmedel ökar bland barn och unga

Förskrivningen av sömnmedel till barn och unga har ökat med 170 procent de senaste fem åren, enligt Socialstyrelsen. Användningen av melatoninläkemedel har nästan femdubblats – trots att Läkemedelsverket inte rekommenderar medlet för barn.

Allt fler familjer tar hjälp av mediciner för att få barnen att somna. Mellan 2006 och 2011 ökade antalet barn och ungdomar upp till 19 år som fick sömnmedel från 5 170 till 13 991 personer. Det framgår av siffror som Socialstyrelsen tagit fram åt SvD.

Under femårsperioden ökade de starkare läkemedelsgrupperna bensodiazepinderivat (till exempel Valium, Sobril) och bensodiazepinbesläktade medel (till exempel Stilnoct, Imovane) med nästan 150 procent respektive 13 procent. Men den stora ökningen står användningen av melatoninläkemedel för, och få främst Circadin. Sömnmedlet introducerades för fyra år sedan – och efter det har utskrivningen pekat brant uppåt.

– Det handlar delvis om tillgänglighet. Men samtidigt har de andra preparaten inte sjunkit. Vi ser en utveckling där läkare skriver ut allt mer sömnmedel till barn och unga. Går du som förälder till vårdcentralen så får du direkt piller utskrivna till ditt barn, i stället för att man använder andra metoder, säger Mårten Gerle, sakkunnig i psykiatrifrågor vid Socialstyrelsen.

Vad handlar det om för metoder?

Annons
X

– Enligt de aktuella rekommendationerna kommer läkemedel först på tredje plats. På första plats kommer sömnhygien, till exempel att man ska ha mörkt i rummet, och på andra plats kommer psykologiska behandlingsmetoder. Kognitiv beteendeterapi har visat sig vara mycket användbart.

Mårten Gerle är kritisk till att läkare skriver ut Circadin till barn och ungdomar. Han betonar att läkemedlet ska användas av personer som är 55 år och äldre – inte av barn.

– Läkarna använder det ”off label”. Det vill säga: De struntar i att Läkemedelsverket inte rekommenderar medicinen för barn, säger han.

Läkemedelstillverkaren har gjort flera studier av hur vuxna personer reagerar när de använder melatonin, som är den aktiva substansen i Circadin. Några av biverkningarna som har dokumenterats är rastlöshet, sömnstörning, mardrömmar och ångest. Däremot finns det ingen samlad kunskap av hur barn och ungdomar påverkas av medlet.

– Det här är ett jätteproblem. Studierna har inte visat om det kan finnas andra sorters problem för barn. Vi vet av erfarenhet att det kan finnas skillnader mellan barn och vuxna, till exempel när det gäller ADHD-medicin, säger Mårten Gerle.

– Egentligen borde vara en stor varningstriangel på förpackningen, som säger att det här medlet inte ska användas av barn.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X