Annons

Sömnforskarna svarar: Då ska du uppsöka läkare

Sover jag sämre efter ett par glas vin? Har småbarnsåren stört min sömnrytm för alltid? Frågorna från SvD-läsarna har strömmat in. Här svarar sömnforskarna Christian Benedict och Jonathan Cedernaes vid Uppsala universitet på ett litet urval.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Sömnforskaren Christian Benedict och hans kollega Jonathan Cedernaes svarar på ett första urval av SvD-läsarnas frågor.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 5
Foto: Imago/IBLBild 2 av 5
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 3 av 5
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 4 av 5

Sömnforskarna Jonathan Cedernaes och Christian Benedict svarar på SvD-läsarnas frågor. Jonathan Cedernaes är läkare och forskar i neurovetenskap vid Uppsala universitet och Northwestern University i Chicago. Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Foto: Akihiko Taguchi och Lars PehrsonBild 5 av 5

Sömnforskaren Christian Benedict och hans kollega Jonathan Cedernaes svarar på ett första urval av SvD-läsarnas frågor.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Sömnforskaren Christian Benedict  och hans kollega Jonathan Cedernaes svarar på ett första urval av SvD-läsarnas frågor.
Sömnforskaren Christian Benedict och hans kollega Jonathan Cedernaes svarar på ett första urval av SvD-läsarnas frågor. Foto: Lars Pehrson

Jag undrar om fleråriga störningar av sömnen, som barnens småbarnsår, rubbar sömnen för alltid. Eller kan man återfå normal sömn när förhållandena normaliseras? Inte heller under enstaka ostörda nätter sover jag riktigt bra. Jag vaknar ändå hela tiden och har svårt att somna om. Jag kan förstå att kroppen/psyket inte hinner vänja om sig på så kort tid, men håller detta i sig? /Småbarnsmamma

Annons
Annons
Annons