Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Sömnexperten: Så kan kvälls- och morgonmänniskor närma sig varandra

Sömnforskaren Helena Schiller förklarar hur kvälls- och morgonmänniskor som lever ihop ska göra för att bli mer kompatibla.

Text: Helena Schiller - 2 oktober 2017
Annons

En kompis bad mig om råd häromdagen. Hon hade problem hemma, maken är nämligen en utpräglad morgonmänniska medan hon själv är en typisk kvällsmänniska. De hade olika dygnsrytm och kunde aldrig enas om när de skulle sova.

Faktum är att sömn och vakenhet till viss del styrs av en inre klocka – ett biologiskt ur som ser till att kortisolet (hormon som speglar aktivitet och ämnesomsättning) är som högst på dagen och att melatoninet (vårt eget sömnhormon) når sin topp under natten. Alla som någon gång upplevt jetlag eller jobbat natt vet precis vilken klocka jag menar.

Den här klockan har alla. Men den är inte helt synkad oss människor emellan. Man kan säga att vissa människor har en klocka som är inställd på finsk tid medan andra är inställda på engelsk. Det är alltså kvällsmänniskor och morgonmänniskor jag pratar om. Sen finns förstås folk som är mittemellan, de som är reglerade efter svensk tid.

Kvällsmänniskorna är pigga på kvällen. Vilket beror på att deras melatoninproduktion eskalerar senare än hos morgonmänniskorna. Hos morgonmänniskorna däremot frigörs melatoninet tidigare och det är därför de ofta blir sömnigare redan efter middagen. På samma sätt talar morgonmänniskornas biologiska klocka om för dem redan i ottan att det är dags att vakna. Medan det för kvällsmänniskan dröjer lite längre.

Så vad jag sa jag till kompis?

Jo, vill man ha hjälp av melatoninet för att bli sömnigare på kvällen, bör man vistas i dagsljus på förmiddagen. Då förstärks nämligen melatoninproduktionen. Trettio minuter räcker gott och väl.

Omvänt kommer det blå ljuset, som bland annat finns i våra alla våra skärmar, ha en dämpande effekt på melatoninproduktionen. Så all form av skärmaktivitet på kvällen gör oss piggare. På gott eller ont.

De tog till sig rådet och har redan märkt en förbättring.

Annons