Annons

Sömnen priset för vår vakenhet

Varför måste de flesta djur, inklusive människan, lägga mer eller mindre tid på att sova – en period då vi är betydligt mer utsatta för rovdjur och andra faror? Orsaken tycks vara för att nervcellerna ska hinna reparera sig.
Varför måste de flesta djur, inklusive människan, lägga mer eller mindre tid på att sova – en period då vi är betydligt mer utsatta för rovdjur och andra faror? Orsaken tycks vara för att nervcellerna ska hinna reparera sig. Foto: David Zada

Mysteriet med varför vi människor och alla andra djur med ett nervsystem måste sova kan vara ett steg närmare sin lösning. En viktig orsak, visar det sig, är att nervcellerna måste hinna reparera sig själva.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad

Varför sover vi människor i runda slängar en tredjedel av våra liv? Onödigt, kan tyckas, men utan sömn dör vi. Sömnen är också helt central för nästan alla andra djur med ett nervsystem, även ryggradslösa sådana som flugor och maskar. Till och med maneter sover.

Så viktig tycks alltså sömnen vara, så att evolutionen har bevarat den mer eller mindre helt intakt genom årmiljonerna. Skönt, kan tyckas, men onekligen gör dessa perioder av våra liv oss betydligt mer utsatta för rovdjur och andra faror.

Annons
Annons
Annons