Sömnbrist kan kopplas till ökad demensrisk

Sömnstörningar i medelåldern kan öka risken för demens senare i livet, enligt en ny studie. Arkivbild.
Sömnstörningar i medelåldern kan öka risken för demens senare i livet, enligt en ny studie. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Den som i 50- och 60-årsåldern lider av sömnbrist riskerar en ökad risk för att drabbas av demens, det framgår av en brittisk studie, rapporterar Vetenskapsradion.

Under strecket
Martin Yngve/TT
Publicerad
Annons

Problem med sömn och förändringar i sovmönster har i tidigare forskning kopplats till demens och Alzheimers sjukdom. Den nya studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications, har undersökt knappt 8 000 personer och hur deras sovvanor kan ha påverkat dem ett kvarts sekel senare.

Deltagarna fick uppge hur många timmar de sov varje natt. Forskarna såg då att de som vid 50 och 60 års ålder sov sex timmar eller mindre löpte 30 procent högre risk att senare drabbas av demens än de deltagare som sov sju timmar eller mer. Resultaten är oberoende av kön, socioekonomiska förhållanden, hjärt- och kärlsjukdomar eller mental hälsa. Även sömnstörningar vid 70 års ålder kan påverka, men där kunde forskarna inte särskilja lite sömn från andra hälsofaktorer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons