Annons

WHO varnar: Sömnbrist ett globalt hälsoproblem

Foto: Christine Olsson/TT

Skulle det göra någon skillnad för mänskligheten ifall vi började sova mer? Svaret är ett entydigt ”ja”, skriver Matthew Walker, personer som sover för lite orsakar betydande kostnader för både företag och länder.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

För 100 år sedan sov knappt två procent av den amerikanska befolkningen sex timmar eller mindre varje natt. I dag är det nästan 30 procent av de vuxna amerikanerna som gör det.

National Sleep Foundation offentliggjorde 2013 en rapport som satte detta sömnunderskott i skarpt fokus. Mer än 65 procent av den vuxna amerikanska befolkningen får under arbetsveckan inte de sju till nio timmars sömn som rekommenderas. I det globala perspektivet är läget inte bättre. I Storbritannien och Japan till exempel uppger 39 respektive 66 procent av alla vuxna att de sover mindre än sju timmar per natt. Sömnförsummelsens starka underström drar fram i alla industriländer, vilket är skälet till att WHO numera beskriver sömnbrist som ett globalt hälsoproblem. På det stora hela är det varannan vuxen i industrivärlden (omkring 800 miljoner människor) som varje vecka sover mindre än vad de behöver.

Annons
Annons
Annons