Sommestad vill stoppa kvicksilver

Det är inte acceptabelt att kvicksilver med svenskt ursprung exporteras och skadar guldvaskare i Amazonas. Det menar miljöminister Lena Sommestad som nu vill fylla den lucka i lagen som gjort det möjligt för svensk gruvindustri att exportera mängder av kvicksilverhaltiga mineralprodukter.

Under strecket
Publicerad
Annons

SvD avslöjade i går att 44 ton koncentrerat kvicksilver årligen lämnar landet via zinkslig, nermald zinkmalm från gruvindustrin, trots ett totalförbud mot export av tungmetallen.
– Jag har nyligen blivit uppmärksammad på det här av Kemikalieinspektionen och det gör mig bekymrad. Just förbudet mot kvicksilver är en prestigefråga för Sverige som vi också driver hårt inom EU, säger miljöminister Lena Sommestad.

Kemikalieinspektionen lämnade i går ett förslag om totalförbud mot kvicksilverhantering på remiss. Att utreda hur industrin ska hantera zinkslig ingick dock inte i uppdraget.
– När vi lade ut uppdraget på Kemikalieinspektionen hade det här problemet inte uppmärksammats tillräckligt. Min ambition är att även zinksligen ska omfattas av exportförbudet, men vi måste hitta en lösning som är praktiskt genomförbar även för branschen, säger Lena Sommestad.
Ett totalförbud för export av gruvprodukter ser Jan Johansson, vd för Boliden som helt orimligt.
– Europa är beroende av både import och export av gruvprodukter, ett totalförbud skulle leda till brist på material och priserna skulle gå upp.
En mildare variant är exportrestriktioner med krav på att företagen har kontroll över vart deras varor tar vägen i andra och tredje hand.
– Det är en tänkbar lösning, men det är alltför tidigt att uttala sig om hur vi ska lösa detta problemet praktiskt, säger Lena Sommestad.
På Boliden arbetar man i dag på att ta fram en slags identitetsmärkning för kvicksilvret så att det blir spårbart.
– Men det måste ju bli till en rimlig kostnad, säger Jan Johansson, vd för Boliden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons