”Sommelierens uppgift är att lotsa gästerna i hamn”

Från innekrogar till ett litet vinpalats i Gamla stan. Peter Bennyson har skapat 19 Glas för att kunna predika sitt glädjebudskap om vinets kraft.
Från innekrogar till ett litet vinpalats i Gamla stan. Peter Bennyson har skapat 19 Glas för att kunna predika sitt glädjebudskap om vinets kraft. Foto: Anders Ahlgren

Minns ni Hannas Krog? Söderbönan som blev en milstolpe i Stockholms krogliv genom att få ett hyfsat påvert krogliv att blomma upp och göra utehäng coolt? Det här var i början av 1990-talet och det var där och då som Peter Bennyson tog devisen ”Love all, serve all” till sitt hjärta.

Under strecket
Publicerad
Annons

Peters Bennysons bakgrund är gedigen. Förutom Hannas har han varit General Manager på Hard Rock Café, tagit sig genom köket på Spisen, Ocean, Tornvillan och Fabrikörsvillan, för att nämna en del. I dag driver han det flerfaldigt hyllade mat och vin-meckat 19 Glas Bar & Matsal i Gamla Stan.

Sommelierstrategi?

– Det är min enorma passion för vinet och min tilltro till dess kulturbärande roll som leder oss på 19 Glas. Vi lever i en värld där mat och dryck måste produceras på ett hållbart sätt för planetens och för vår framtids skull och där har sommelieren en enorm möjlighet i sin hand – att förmedla budskapet, gjuta kärlek i upplevelsen och predika!

– Det är samma ohämmade passion som styr och har fått styra det växande sortimentet vi arbetar med på 19 Glas. Det är ren och skär lycka att kunna erbjuda så ofantligt många viner på glas som vi gör. Och det är sommelierens uppgift att lotsa gästerna i hamn!

Om vin

– Vin är livet, på riktigt. Jag dricker vin med vällust varje dag, jag älskar att träffa dem som gör vinet, jag älskar att servera vinet till mina gäster. Vinet ger mig aptit och vinet ger mig levnadsmod. Vinet är en måltidsdryck och matens bästa krydda.

Annons
Annons

En utmaning vinbranschen står inför?

– Människors ökade kunskap och vilja att välja rätt med tanke på autenticitet och planetens överlevnad. Det är en mycket stor utmaning för oss. Många är fortfarande världsmästare på att slå dövörat till och köpa det som inte är något annat än billigt. Det håller inte.

Underskattat vinområde?

– Jag tror kanske inte att jag är är rätt person att svara på den saken, för jag har dålig koll på vad som generellt säljer bäst, sämst eller vad som borde sälja bättre i vårt avlånga land. Men om Systembolagets sortiment är en spegel av vad folk efterfrågar så skulle jag säga att det är småskaligheten och modet att göra levande viner inom de områden som framför allt redan är kända för att göra stora och kraftfulla viner som är de underskattade vinområdena.

Peter Bennyson dricker inte billiga industriellt framställda viner. Däremot dricker han med glädje bra viner med en historia. Och bra vin i kombination med mat.

Ett gott råd?

– Ett gott råd är det jag säger till alla våra gäster, skaffa ett konto för privatimport hos Systembolaget. För gör du det har du alla möjligheter att köpa precis vad du vill av alla viner som importeras till Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons