X
Annons
X

Sommelier med högtflygande ambitioner

Om du någon gång stött på Mario E Moroni minns du det säkert. Han är fyndigheten, färdigheten och drycken personifierad. I drygt 16 år har Mario arbetat tillsammans med krögaren Pontus Frithiof – i dag är de högaktuella med sitt brasserie på Arlanda. Hos Pontus in the Air ser de till att du kan äta och dricka tills du svävar på moln.

Läs mer om Sommelierporträtt
På Pontus in the Air på Arlanda serverar Mario E Moroni alltid minst fem champagner på glas.
På Pontus in the Air på Arlanda serverar Mario E Moroni alltid minst fem champagner på glas.

Mario E Moroni har en yvig relation till vin. Det finns inget som inte berör honom.

– Är något likgiltigt slutar det i att jag blir förbannad och provar jag ett vin med god känsla blir jag genuint lycklig. Med de långa traditionerna och all kunskap och teknik vi har i dag är det ett mysterium att det ändå görs så mycket mediokra viner.

Vin du inte vill vara utan?

Annons
X

– Vinvärlden skulle bli fattigare utan röda käftsmällar från Napa. När jag längtar efter att få öppna en flaska full av kraft, struktur och silkeslena tanniner ligger Napa nära hjärtat. Pratar vi vin och matfrosseri är Kalifornien också ett av mina favoritresmål. Då jag började som sommelier var Kalifornien superhett och det har såklart påverkat mig. Rätt så ofta söker jag den där känslan jag får av de stora vinerna från landet i väst.

Vin nu och då?

– Mycket har förändrats sedan jag började. Vinarbetet har både utvecklats och tagit nya riktningar ... I dag har många vinlistor mycket själ och hjärta. Det värmer att det finns så många duktiga sommelierer som arbetar med kvalitet och personlighet. Gästernas intresse och kunskaper ökar konstant, vilket gör det än mer utmanande och roligt att arbeta med vin i dag.

Gästernas intresse ökar, vilket gör det än mer utmanande och roligt att arbeta med vin i dag

Vinregion att hålla öga på?

– Nu finns många spännande, dynamiska vinregioner. Men det är alltid intressant att följa utvecklingen i Champagne. Trots att detta är ett traditionsbundet vindistrikt händer mycket spännande. Att Salon precis släppt årgång 2004 och Krug släppte 2002 tidigare i våras sätter dessutom perspektiv på det långsiktiga arbete som gör regionen unik och kvalitetsbunden. En annan region jag sällan släpper är Toscana. Här har vi Italiens vilda västern och det älskar jag.

Ett gott råd till vinbranschen?

– Tänk er vinbranschen som en stor, härlig och stökig familj. För tolv år sedan var jag den jobbiga lillebrorsan, i dag tycker nog många att jag är en gammal stöt som tjatar om hur det var förr – senila farfar liksom. Det finns en fantastisk mix av kunskap, nyfikenhet, djärvhet och erfarenhet i branschen och mitt råd är att vi borde öppna upp samtalet och lära av varandra i stället för att gruppera oss i små kolonier och köra på egen agenda.

Annons
X
Annons
X

På Pontus in the Air på Arlanda serverar Mario E Moroni alltid minst fem champagner på glas.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X