Dick Harrison:Somme förändrade allt – och inget

I dag har 100 år passerat sedan en av världshistoriens blodigaste sammandrabbningar inleddes. Slaget vid Somme pågick mellan den 1 juli och 18 november 1916 och resulterade i att nästan en miljon unga män miste livet – allt för en knapp mil vunnen mark.

Under strecket
Publicerad

En brittisk soldat vakar över ingenmansland den 1 juli 1916, Sommeslagets första dag.

Foto: TT / AP
Annons

Den 1 juli 1916 klättrade hela brittiska och franska arméer upp ur skyttegravarna och stormade fram mot Kaiser Wilhelms ställningar på andra sidan ingenmansland. Det blev början på världshistoriens största och mest meningslösa drabbning, slaget vid Somme, som resulterade i att mellan 860 000 och 1 120 000 män antingen stupade eller sårades så allvarligt att de var oförmögna att strida vidare – allt för att Storbritannien och Frankrike skulle få äran att flytta fram sina positioner på västfronten med som mest 9,7 kilometer innan den allierade krigsledningen fick nog och drog i bromsen för dårskapen den 18 november.

9,7 kilometer är inte mycket. Min favoritpromenad genom bokskogen i skånska Torup är längre. Den brukar ta omkring två timmar. Omsatt i bilkörning blir det övertydligt hur löjligt litet territorium det rörde sig om. Det faktum att tyskarna i mars 1917 frivilligt drog sig tillbaka till en ny försvarslinje som var i det närmaste omöjlig att knäcka fick föregående års offensiv att framstå som ännu futilare.

Annons
Annons
Annons