Sommartid kan vara hälsoskadlig

På söndag återgår vi till vintertid och klockan ska ställas tillbaka en timme. En ny studie visar att omställningen påverkar oss mer än vad någon tidigare trott. Kvällsmänniskor är mest drabbade. Räddningen kan vara flexiblare arbetstider.

Publicerad
STEFAN GUSTAVSSON 30042
Foto: STEFAN GUSTAVSSON 30042
Annons

Forskare har tidigare inte trott att en timmes förändring skulle kunna göra märkbar skillnad, men resultaten i studien tyder på att kroppens dygnsrytm är så exakt att den verkar följa tidszonen vi lever i. Därför kan tidsomställningen påverka framför allt vår sömnkvalitet.

Studien visar att det är svårare att anpassa sig till sommartid på våren än till vintertid på hösten. Thomas Kantermann från Ludwig-Maximillian-Universitetet i München ledde den europeiska studien som innefattade ett femtiotal individer. Resultaten uppnåddes genom att mäta individernas aktivitet under dygnet, samt genom att uppskatta sömnens kvalitet och varaktighet. Byte till sommartid innebär att soluppgången blir en timme senare vilket leder till att merparten av människor därför måste gå upp en timme tidigare i förhållande till gryningen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons