Sommarskola får mest stöd av rödgröna

Med sommarskola vill alliansregeringen höja skolresultaten. Men eleverna i alliansstyrda kommuner får inte lika stor del av regeringens satsning som de i röda eller rödgröna kommuner. Rödgröna kommuner satsar också mer på varje elevs undervisning. Klicka runt i SvD:s interaktiva karta och se hur mycket de olika kommunerna sökt i bidrag och satsat på undervisningen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sommarskola ska leda till att fler elever klarar målen i grundskolan och alliansregeringen har infört statsbidrag som innebär att skolor kan få 1000 kronor för varje vecka en elev går i sommarskola. Totalt utnyttjas knappt två tredjedelar av bidraget på 38 miljoner. Och det finns stora skillnader i hur mycket pengar kommunerna väljer att söka, visar SvD:s granskning.

Kommuner som styrs av allianspartierna söker sommarskolepengar för i snitt 38 kronor per grundskoleelev. Det är betydligt mindre pengar i relation till antalet elever än kommuner som styrs av olika konstellationer av S, MP och V, som söker i snitt 54 kronor per elev. Motsvarande siffra för de kommuner som har blocköverskridande styren är 48 kronor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons