Sommarprat fyller ett behov

Under strecket
Publicerad
Annons

radiokrönika
Det är bara att hålla tummarna för att Lars Norén dyker upp i sommarpratarstudion den här gången. Chanserna verkar goda. Enligt ett suddigt rykte är programmet redan inspelat. Men för säkerhets skull ska man kanske inte släppa tummarna riktigt än.
Årets sommarpratarserie ser inte bara på grund av Norén ganska lovande ut. Megadivan Anita Ekberg och radhuscynikern från Gävle Jan Berglin är två namn som eldar upp lite förväntan på att få höra något sägas i radio man aldrig tidigare hört. Krönikörskollegan Lena Andersson har äntligen fått möjligheten att göra en dryg sommartimme. Anders Wendin, snäppet mer känd som Moneybrother borde kunna lägga ett bra soundtrack och om han tar med sig sitt mellansnack in i studion kan han bli den första som genomför ett sommarprogram helt i tredje person. Bengt Ohlsson, Göran Palm, Mauro Scocco, den jordanska prinsessan Majda Raad, den ortodoxe munken Stefan Fidan, den före detta irakiske ministern Bakhtiar Amin torde inte heller sakna ämnen att snacka
om.

Avslöjandet av sommarpratarna är alltid årets radionyhet. Vilket visar på behovet av det som kritikern Martin Nyström efterlyste i tisdags när P2:s framtid skulle diskuteras i programmet Musik.nu. Landets radiointelligentia hade samlats för att ställa SR:s vd Peter Örn till svars för den fortfarande mycket lösa idén om sända all klassisk musik i digitalradion och ersätta P2 med en sportkanal. Nyström efterlyste fler tydliga subjekt i radio, fler personliga röster, särskilt i P2 som översvämmas av opersonliga redaktionella uppfattningar om vad som är ”veckans bok”, ”veckans skiva” och ”veckans belgiske dragspelare”.
Sommarpratarna är just ett sånt välbehövligt avbrott från alla välbalanserade redaktionella röster. En gäng semestervikarierande socialister, prinsessor, ministrar och vapeninspektörer som får fritt utrymme för sina mer eller mindre goda idéer om hur man bör fylla mer än en timmes radio.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons