Annons

Sommarorten som visar Sverige före förändringen

”Om jag bara skall välja ut en by som rekommenderat besöksmål för en bilburen svensk sommarturist faller valet på Äskhult i Halland”, skriver Dick Harrison.
”Om jag bara skall välja ut en by som rekommenderat besöksmål för en bilburen svensk sommarturist faller valet på Äskhult i Halland”, skriver Dick Harrison. Foto: Wikimedia Commons

”På 1800-talet förändrades det svenska kulturlandskapet i grunden. Skiftesrörelserna sprängde byarna och vi fick idel jordbruksbygder med ensamliggande gårdar. Men nog måste väl någon gammal by ha överlevt? Vart skall man åka om man vill se hur det såg ut i Sverige före skiftet?”

Publicerad

Det finns faktiskt gott om byar som fortfarande – oavsett om de skiftades eller inte – ligger kvar på samma plats, det vill säga bönderna valde att bo kvar och inte flytta ut på fälten. Om jag bara skall välja ut en by som rekommenderat besöksmål för en bilburen svensk sommarturist faller valet på Äskhult i Halland.

Äskhults by ligger omkring 15 kilometer sydöst om Kungsbacka. De omkring 35 personer som levde i Äskhult i slutet av 1800-talet, när skiftet var avklarat, valde att hålla fast vid sina gamla hus. Idag är byn obebodd – den sista invånaren avled år 1964 – men platsen är byggnadsminne och har sedan 2004 status som kulturreservat.

Annons
Annons
Annons