Annons

Sommarmat med inspiration från Koster

På Koster har artisten Petter varit sedan han var barn och det är hans plats på jorden. I en ny bok berättar han om allt det goda i livet på Koster, inklusive de läckra måltider som framför allt hans bäste vän lagar till.

Under strecket
Publicerad

Recept: Kristian Brandström Foto: Ea Czyz

Hälleflundra, färskpillade räkor och hackat ägg

4 personer

Ca 600 g hälleflundra med skinn (msc- eller asc-certifierad)

Ca 25 g smör

1 dl vitt vin

Salt

Hårdkokta ägg (minst 1 per pers)

Färska räkor

Ca 200 g smör att skira

Färskriven pepparrot

Fondantpotatis

Ca 1 kg små fasta potatisar

Olja till stekning

Färsk salvia

Ca 25 g smör

1 dl kycklingbuljong

Salt

1. Sätt ugnen på 220 grader.

2. Fondantpotatisen: Skala potatisarna och skär dem i bitar. Stek dem i en panna i olja, så att de får färg. I med färsk salvia och vänd runt potatisen.

3. Ha i en ordentlig klick smör och slå på kycklingbuljong. Salta lätt. Skicka in potatisen i ugnen i ca 20 minuter. Börja preppa hälleflundran.

4. Lägg hälleflundran i en smörad form med skinnsidan uppåt. Klicka lite smör ovanpå fisken och toppa med en skvätt vitt vin. Salta lätt.

5. Sätt in högt upp i ugnen (ovanför potatisen) och kör tills fisken har en kärntemperatur på 54 grader, det tar ca 15 minuter.

6. Hacka de hårdkokta äggen. Skala räkor, skira smör och riv pepparrot att servera till.

Kummelrygg med rödbetor och beurre blanc

4 personer

Ca 600 g kummelrygg med skinn (msc- eller krav-certifierad)

Salt och socker till rimning

Smör och olja till stekning

4–6 rödbetor

Potatis

Lite mer smör, salt och socker

Hackad persilja

Havskräftstjärtar, eventuellt

Stekt citron, eventuellt

Beurre blanc

2–3 schalottenlökar

Smör till stekning

1 1/2 dl Noilly Prat

1/2 dl fiskfond (hemgjord, annars mild kycklingbuljong)

1 dl vispgrädde, drygt

200 g mjukt smör

1. Om du köper färsk fisk till nästa dag, så snabbrimma den direkt när du kommer hem. Vik upp papperet du fått fisken i, salta och sockra lätt och veckla ihop igen.

2. Koka färska, hela rödbetor mjuka i saltat vatten. Låt dem svalna och tryck sedan av skalet. Koka potatisen, så att även den är klar samtidigt som det andra.

3. Såsen: Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i en kastrull i lite smör. Slå på Noilly Prat och lite fond eller buljong. Reducera till hälften. Slå på grädde, reducera till hälften igen. Ta bort från värmen och vispa i det mjuka smöret.

4. Fisken: Stek kummeln i mycket smör och lite olja, först med skinnsidan neråt. Vänd fisken när den är vit på nästan hela utsidan. Stek vidare tills den liksom skivar sig när du petar på den.

5. Sväng betorna i lite smör och smaka av med en gnutta salt och socker. Sväng potatisen med lite smör, salt och hackad persilja.

6. Njut kummelryggen med rödbetorna, persiljepotatisen och såsen. Råkar du ha några havskräftor hemma passar de bra till, liksom citronhalvor som har stekts med snittytan neråt.

Grillad oxfilé med salvia och parmesan

Du behöver

En rejäl oxfilé

Vitlöksklyftor att späcka med

Salviablad

Salt och peppar

Parmesan

Olivolja

Kokt potatis

Smör till stekning

En god bearnaise och sallad till servering

1. Stick små hål i köttet med en vass kniv och peta in halva, skalade vitlöksklyftor och salviablad lite här och där. Salta och peppra.

2. Lägg oxfilén på grillen, först över direkt värme så att den får fin färg runt om. Flytta till indirekt värme och låt den gå klart under lock. Den ska ha en innertemperatur på ca 55–60 grader.

3. Låt köttet vila en stund och ge den kokta potatisen lite mer smak under tiden. Skär den i halvor och stek i smör tillsammans med fler färska salviablad.

4. Skär upp köttet i tjocka skivor. Hyvla över rikligt med parmesan och ringla över lite olivolja. Servera oxfilé och potatis med en god bea och en sallad.

Linguine carbonara

Du behöver

Guinciale eller riktigt bra sidfläsk

Vitlök

Linguine

Salt

Äggulor

Pecorinoost

Nymalen svartpeppar

1. Skär fläsket i små tärningar, hacka vitlöken.

2. Stek fläsket medan du kokar pastan i saltat vatten. Tärningarna ska bli frasiga utan att bli brända. I med lite hackad vitlök när fläsket börjar bli klart.

3. Skjutsa över fläsket på en tallrik och ställ åt sidan. Låt fettet vara kvar i pannan. Slå i ett par deciliter pastavatten och några äggulor. Vispa ihop till ett skum. Tillsätt lite riven pecorino. Dra i mer pastavatten om du vill ha det krämigare.

4. I med den nykokta pastan i pannan. Kasta runt lite tills såsen stannar på pastan och allt är ordentligt blandat.

5. I med fläsket och mal en massa svartpeppar över. Riv mer pecorino över.

Huevos rancheros

En rätt som funkar lika bra till frukost som till lunch.

Du behöver

Några vitlöksklyftor

Färsk, mild chilifrukt

Hela små paprikor eller vanlig paprika i bitar

Persilja

Olivolja och smör till stekning

Salt och peppar

Bitar av korv (gärna kryddig) eller fläsk

Några tomater

En näve ostkuber

Ägg (2 per pers)

Pressad citron

Pressad lime

Färsk koriander

1. Skär ingredienserna i önskad storlek. Fräs skivad vitlök, chili, paprika och persilja försiktigt i olivolja och smör. Salta och peppra.

2. Lägg i bitar av kryddig korv eller fläsksnuttar om du har över (blir gott även utan). Grovhacka några tomater och lägg i dem när korven fått lite färg. När det börja puttra, i med ostkuber och ägg.

3. Stressa inte med denna rätt utan kör på ganska låg värme. Äggen ska bara ligga still och puttra i grönsaksröran. De är klara när vitan har stelnat och gulan fortfarande är lite krämig.

4. Toppa med citron, lime och koriander. Lite olivolja över skadar inte.

Recepten är hämtade ur ”Min plats på jorden – Koster” av Petter Alexis Askergren, feat: Kristian Brandström, foto Ea Czyz. Norstedts.

1 / 1

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons