Annons

Sommarlov – men samtidigt sänks lönen

Som lärare är det en förmån att få vara ledig några extra veckor på sommaren. Men det är en förmån som samtidigt kostar väldigt mycket, skriver läraren Daniel Sandin.

Under strecket
Publicerad

Sommarlov! Smaka på ordet. Visst ger det härliga associationer. De flesta av oss har härbärgerat minnet av sommarlovet i ett av de allra bästa gråcellsrummen. Barndomarnas sommarlov var alltid evighetslånga, äventyrsfyllda och soldränkta; saften var hemlagad, baden salta, benen bruna, ozonlagret tjockt och grillkorven innehöll kött.

Själv är jag lärare. Sommarlovet är fortfarande en realitet för mig. I dag är första dagen på detta lov och även om känslan inte kan jämföras med den jag hade som barn – eller tror mig minnas att jag hade – känner jag i dag en mycket stor frihetskänsla. Jag är priviligierad. Det vet jag. Jag sitter i trädgården och skriver denna text medan jag hör mina barns lek i bakgrunden. Det är inget annat än en förmån att få vara tillsammans med dem så mycket som jag är. Exakt åtta veckor är jag ledig i år. Det är flera veckor mer än vad de flesta svenskar kan vara lediga under ett helt år.

Annons
Annons
Annons