Annons
X
Annons
X

Sommarkalendarium: Festivaler och konserter

Det firas på flera håll i den svenska scensommaren: Stockholms parkteater fyller 70 år, Festspelen i Piteå 30, Östersjöfestivalen och Siesta 10. Men det är inte bara traditionstyngt – en nyskriven pjäs om Hjalmar Gullberg, en ny operascen i Vattnäs och två nya Stockholmsfestivaler. SvD har gjort ett urval av sommarens evenemang - här nedan hittar du festivaler och konserter.

[object Object]
Rihanna är ett av dragplåstren på Peace & Love i Borlänge. Foto: CARLOS ALVAREZ/GETTY IMAGES

29/6–15/7
Musik vid Dellen.
Hälsingefestivalen sträcker sig i år från Delsbostämman (1 juli) till Bjuråkersstämman (15 juli), med spelplatser som fäbodvallar, hembygdsgårdar och kyrkor.

30/6–6/7
Östhammars musikvecka.
Kommunen lockar med allt från Tranströmertolkningar till James Bond-låtar med Freddie Wadling och allsång till Alice Tegnérs Nu ska vi sjunga.

LÄS MER:
Kalendarium över sommarens teater, opera och dansföreställningar

Annons
X

JULI
1–8
Musik vid Siljan.
I Leksand, Rättvik och Mora håller den klassiska festivalen till, nu för 43:e året. Loa Falkman inleder och Malena Ernman avslutar.

1–8
Lyckå Kammarmusikfestival.
Bach, Brahms och mycket poesi står i centrum för Blekingefestivalen, som bland annat får besök av Swingle Singers från London.

2–7
Sundsvalls Gatufest, Sundsvall.
Öl-tält, langos, Sean Paul och Hoffmaestro när Sundsvalls Gatufest fyller 25 år.

3
Musik i orangeriet. Örbyhus.
På det gamla slottet Örbyhus spelas musik i orangeriet, i en serie som inleds med konsertmästarna Svenheden och Swedrup och avslutas med Vertavokvartetten.

4
Madonna, Ullevi, Göteborg.
De som inte hann pricka av henne vid förra Göteborgsvändan får en ny chans i sommar. Den här gången har hon tolfte skivan MDNA i bagaget.

4
Bingsjöstämman.
Sveriges största spelmansstämma i den lilla byn i Rättvik som fostrat spelmansstorheter som Hjort Anders och Päkkos Pär.

4–7
Putte i parken. Karlstad.
Putte tar sin korg och flyttar till Mariebergsskogen. Uppträder gör Ane Brun, Kent, Gavin DeGraw med flera.

4–8
Bälgspel vid landsvägskanten. Ransäter.
Dragspelsstämman firar 40 år med att försöka komma in i Guinness rekordbok genom att slå världsrekord i allspel.

5–7
Getaway Rock Festival. Gävle.
Yngwie Malmsteen, Alice Cooper och Meshuggah är några av dem som uppträder. Kvällarna avslutas med hårdrocksklubbar i de stora gasklockorna.

5–7
Grisslehamns gitarrfestival.
Alla sorters gitarrmusik, från klassiskt, jazz, blues, rock och flamenco till renässansmusik, får plats i denna biennal. Bland deltagarna finns Roberto Aussel.

5–8
Åmåls Blues Fest. Åmål.
20-årsbaluns för Sveriges största bluesfestival med Big Daddy Wilson, Blues Sisters och Janne ”Loffe” Carlsson & Bill Öhrström bland andra.

6–7
Skanka loss. Gagnef.
Lockar Stockholms kulturhipsters från Nytorget till Dalarna. I år innehåller programmet bland andra Vulkano som består av medlemmar från avsomnade Those Dancing Days och serietecknaren Martin Kellerman

7
Pearl Jam, Globen, Stockholm.
Seattlegruppen har släppt hela sex skivor efter Vitalogy, men om de inte lägger sitt fokus i tidigt 90-tal under sitt Sverigebesök kommer de församlade grungenostalgikerna bli mycket besvikna.

7
Tjörns visfestival. Billströmska folkhögskolan, Tjörn.
Susanne Alfvengren, Åsa Jinder och Tommy Körberg uppträder i år.

7–8
Dalhalla. Rättvik.
Dalhalla ger ingen operaföreställning i sommar, men Malena Ernman ger ett par konserter tillsammans med Dalasinfoniettan. Christopher Maltman, Anna Larsson och Mats Bergström medverkar också.

7–14
Musik i Kullabygden.
100-årsfirande Helsingborgs symfoniorkester inleder årets festival med ett Beethovenprogram där Tobias Ringborg spelar hans violinkonsert med Christoffer Nobin som dirigent.

8–19/8
Julitafestivalen.
En duotävling avslutar denna festival som presenterar sex söndagskonserter med unga musiker.

12–14
Visfestivalen i Västervik.
Timbuktu tar i år steget in på den klassiska visscenen vid Slottsruinen i Västervik.

13–14
Öland Roots. Stora Frö, Öland.
Växande reggaefestival. Desmond Foster, Serengeti och Syster Sol står bland annat för baktakterna.

13–14
Skulefestivalen. Medelpad.
Vid foten av Skuleberget möts i år bland andra Jill Johnson, Jerry Williams och Sundsvallsbandet Gibrish.

14–15
Taubespelen, Ängön.
Sven-Bertil Taube, Jan Malmsjö, Wenche Myhre och Rikard Wolff hör till årets artister vid Taubefestivalen i Bohuslän. På söndagen delas Orusts stora Evert Taube-pris ut, i år till Eva Dahlgren.

15–16
West coast house festival. Falkenberg.
Den Svenska Björnstammen får bland annat sällskap av Albin Myers på denna engelskklingande västkustfestival på en pir vid Skrea strand.

19–21 juli
Trästockfestivalen 2012. Skellefteå.
Sveriges största gratisfestival. TSOOL, Lilla Sällskapet och Jonathan Johansson är några av de tillresta.

20–21
Noa festival – Näset open air. Skanör.
”Norra Europas enda musikfestival där hela festivalområdet ligger på en strand”. Bland artisterna ses partypågen Panda Da Panda och househerren Lucas Nord.

22
Paul Simon och Ladysmith Black Mambazo, Globen, Stockholm.
Den nyblivne Polarpristagaren framför den hyllade 25-åringen Graceland i sin helhet tillsammans med den sydafrikanska vokalgruppen.

25
28
Emmabodafestivalen.
Indieklassiker nu med scen på campingen så man utan dåligt samvete kan hänga där hela tiden. Men det vore dumt att missa Amanda Mair och Maskinen.

27
Bruce Springsteen, Ullevi, Göteborg.
Mannen som odiskutabelt genererar flest spaltmeter i svenska tidningar ställer sig bredbent på scenen igen.

27-28
Storsjöyran. Östersund.
Patti Smiths årliga Sverigenedslag inleds i sommar i Östersund. Där får hon sällskap av såväl patriotiska jämtar som Glasvegas.

25
29
Piteå dansar & ler.
Går i bräschen för alkoholfria alternativ på festival med en vattenbar vid sidan av öltälten. Eventuellt hittas The Hives och Amanda Jenssen i något av dem.

26
West coast riot. Göteborg.
Punk- och hardcorefestivalen flyttar i år från både Hisingen och Metaltown till Majorna, Röda Sten och Älvsborgsbron. Fanbärare är Rancid och Against Me.

26–28
Norbergfestival. Norberg.
Inslaget ”Neanderthal electronics soundbox workshop” sätter fingret på den elektroniska festivalen som lockar publiken till ett övergivet gruvområde i Bergslagen.

26–29
Korrö folkmusikfestival.
En vacker hantverksby i Småland är platsen för en av Sveriges största folkmusikfestivaler som i år bland annat gästas av Hedningarna och japanska Drakskip.

27–30
Saltoloukta folkmusikfestival. Saltoloukta fjällstation.
Folkmusikfestival i väglöst land inklusive jojkkurser och surströmmingsskiva.

29
Beach Boys. Trädgårdsföreningen, Göteborg.
Nej, det är inte bara en originalmedlem och resten studiomusiker som kommer till Götet i sommar. Den legendariska gruppen firar 50 år med en återföreningsturné.

29–1/8
Forshaga kammarmusikdagar.
Anne Sofie von Otter, Nils-Erik Sparf och Samuel Fröler finns bland de medverkande i den nyetablerade kammarmusikfestivalen i några värmländska kyrkor.

30/7–3/8
Gotland Chamber Music Festival. Visby.
Årets festival bland ruinerna i Visby kretsar kring tonsättarna Debussy, Ravel och Cage, med artister som Martin Fröst, ZilliacusPerssonRaitinen, Mikael Samuelson och unga Duo KeMi.

AUGUSTI
1–4
Kammarmusikfestivalen i Sandviken.
Drottningen kallas den gamla Baptistkyrkan där kammarmusikfestivalen hållit till i 27 år. Ledare är flöjtisten Tobias Carron och pianisten Mats Widlund.

1–5
Hagenfesten. Dala-Floda.
Artflow är underrubrik till festivalen som rymmer performance, yoga, poesi och musik av svenska folkmusikern Ellika Frisell och franska pianisten Geneviève Foccroulle.

2–4
Urkult. Näsåker.
Folkmusikfestivalen har i sommar prickat in både fullmånen, Sousou & Maher Cissoko, Loney Dear och Trummor & Orgel.

2–5
Ystad Sweden jazz festival.
Ung jazztillställning som i år lutar sig mot storheter som den amerikanska sångerskan Deborah Brown.

3–5
Stockholm music & arts. Stockholm.
Emmylou Harris, Buffy Saint Marie, Marianne Faithfull och Björk om stämbanden håller. Stjärnorna slåss om att komma till Skeppsholmen.

4
Broöppning. Härnösand.
Musikföreningen Härnta kör sin fjärde festival nu utökat med en tredje scen i Domkyrkan där Frida Hyvönen och Loney Dear kommer att uppträda.

9–11
Way out west. Slottsskogen, Göteborg.
Sveriges trendigaste festival där publiken fokuserar lika mycket på vad de har på sig som på musiken. Blur, Bon Iver och Feist är några av akterna.

9–11
Rainbow fields. Orsa.
Musik- och konstfestival som vill sätta fokus på att bevara världens vildmark bland annat genom workshops. Uppträder gör bland andra Anna Ternheim och Graveyard.

10–12
Kalvfestivalen. Kalv, Svenljunga.
I år kan man till exempel lyssna på hur den italienske kompositören Fabio Cifariello Ciardi i realtid gör musik av Nasdaqbörsens ständiga flöde.

14–18
Ung08. Kungsträdgården, Stockholm.
Gratisfestival för ungdomar från 13 år. Diverse aktiviteter från att pimpa rullstolar till konsert med Mohammed Ali och dans till dj:er som Fucking & Punching.

14–19
Stockholms kulturfestival. Centrala Stockholm.
Gratisfestival som i år har Strindberg som tema. Bjuder på gatuartister, opera, barnteater, stadsvandringar och artister som norska Honningbarna och Goran Kajfes.

14–19
Göteborgs kulturkalas. Centrala Göteborg.
Samtidigt som huvudstaden håller kulturhov lockar bästkusten med sin egen gratisfest med bland annat baddisco, Amanda Jenssen och videokonstutställningar.

15–18
Östergötlands musikdagar, Linköpings kammarmusikfestival.
Den östgötska dubbelfestivalen som leds av klarinettisten Staffan Mårtensson får i år besök av bland andra Peter Jablonski och Rigmor Gustafsson.

16–18
Rockstad: Falun.
Dalastaden kröner sig själv till rockmecka och sätter hemmasönerna Sabaton på tronen.

17
Gainesville Stockholm.
Antitesten till Summerburst. Målgruppen är de som fortfarande köper skivor. Nick Lowe får bland annat sällskap av amerikanska Sophia Knapp och brittiska Karima Frances.

17–18
Reggaefestivalen i Furuvik. Furuvik, Gävle.
Uppsala reggaeplats byter stad, namn och blir lite folkligare. Än så länge är bara Junior Natural och Gävlegruppen Liondub bokade.

17–21
Kungsbacka kammarmusikfestival.
Kungsbacka pianotrio samlar gästartister och ensembler till en festival på Tjolöholms slott och andra kulturlokaler i Kungsbacka.

17–21
Helsingborgs pianofestival.
Pianisten Per Tengstrand är ledare för festivalen i Dunkers kulturhus, som i år presenterar Marc-André Hamelin, Valentina Lisitsa och Dominique Merlet förutom Per Tengstrand och hans hustru Shan-shan Sun.

17–24
Malmöfestivalen. Centrala Malmö.
Gratisfestival som i år både bokat The Hives, Cullbergbaletten och KG Hammar.

24–25
Popaganda. Eriksdalsbadet, Stockholm.
Fortfarande känns det lite förbjudet och lyxigt att hänga på Eriksdalsbadet efter stängningstid. Patrick Wolf, Little Dragon och Deportees är några av artisterna.

24–26
Göteborgs jazzfestival. Göteborg.
Festival med fokus på den äldre jazzen. Framförs av Marilyn Keller, New Orleans Delight och Max Lagers New Orleans Stompers.

24–1/9
Östersjöfestivalen. Berwaldhallen.
10 år firar den idoga festivalen som fortsätter att locka toppmusiker från Östersjöregionen, med Valerij Gergiev och Esa-Pekka Salonen i spetsen. Denna gång bland annat med Tristan och Isolde.

30–31
Lady Gaga, Globen, Stockholm.
Så omåttligt populär att det även denna gång blir två konserter. The born this way ball presenteras av Gaga själv som en electrometalpopopera.

All läsning du behöver om sommarens festivaler

Annons
Annons
X

Rihanna är ett av dragplåstren på Peace & Love i Borlänge.

Foto: CARLOS ALVAREZ/GETTY IMAGES Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X