Annons
X
Annons
X

Sommarens pop & jazz-upplevelser

Hela sommaren duggar konserterna tätt. SvD:s Dan Backman har gallrat fram de bästa av dem ur det digra utbudet med inriktning på pop, rock och jazz.

[object Object]
Publik på Sweden Rock i Sölvesborg. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Sweden Rock
Sölvesborg, 5 juni–8 juni
Kiss spelar inte bara i Stockholm denna sommar. Tillsammans med den kanadensiska powertrion Rush och pudelrockarna i Europe agerar de dragplåster till Sweden Rock. Den festival som mer än någon annan bevisar att Sverige blivit ett land till stora delar befolkat av nostalgiska hårdrockare.

- - -

Volt
Uppsala Konsert & Kongress, 8 juni
Det modernistiska konserthuset på Vaksala Torg i Uppsala fylls åter av elektronisk musik och digital konst i ett hårt pulserande flöde. I år med finbesök av Juan Atkins, kallad ”technons gudfader”, som under aliaset Model 500 framträder med Mike Banks, Dj Skurge och Mark Taylor.

Annons
X

- - -

Hultsfred
Märsta, 13–15 juni
Det är ingen riktig ordning och reda på saker nuförtiden. Ett bevis på detta är att Hultfredsfestivalen med bibehållet namn flyttat till en gammal 100 hektar stor golfbana bredvid Arlanda. Oskar Linnros är en av de större svenska bokningarna – han har förlagt sin sommarturnépremiär hit. Av de utländska akterna är det främst shoegazing-legenderna My Bloody Valentine som bör kollas in, de orsakade ju en smärre bloggbävning i vintras när de utan förvarning släppte sitt nya album via hemsidan.

- - -

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sónar
  Barcelona, 13 juni–15 juni
  Den som inte nöjer sig med den i jämförelse blygsamma Volt-festivalen i Uppsala får definitivt sitt lystmäte av den elektroniska musikkulturen på Sonár-festivalen i Barcelona. Det speciella med Sónar, som 20-årsjubilerar nästa år, är att det också är en mässa för branschfolk. Samtliga, branschfolk och vanliga dödliga, kommer garanterat köa till Kraftwerks 3D-show.

  - - -

  Burt Bacharach
  Malmö Opera, 14 juni
  Världens bästa låtskrivare, Burt Bacharach, har precis gett ut sin självbiografi. Det är en anledning god som någon att ta planet från Los Angeles till Malmö och låta ”Raindrops keep falling on my head” ljuda ut över den svenska publiken.

  - - -

  For
  Hvar, Kroatien, 21–23 juni
  Vill man kombinera solsemester med festival finns bara ett val: Den natursköna kroatiska ön Hvar. I år med indiesouliga James Blake och Solange och retropsykedeliska Tame Impala som främsta lockbeten.

  - - -

  Norberg
  Norberg, 25–27 juli
  Den som hungrar efter elektroniska musikakter med tuggmotstånd och namn som Oyaarss och The Haxan Cloak, och som tycker att festivaler ska arrangeras på övergivna gruvområden, beger sig självklart till Norberg i Västmanland. Efter elva år har det blivit en betydande festival med en helt egen profil.

  - - -

  Bråvalla
  Norrköping, 27–29 juni
  Uppstickarfestival med ett brett program där akter som Rammstein, Avicii, Frank Ocean, Ghost och Icona Pop ska samsas med ståuppare som Marika Carlsson, David Batra, Anna-Lena Brundin, Özz Nujen och Jonas Gardell. Belägen på en nedlagd flygflottilj som går att nå med spårvagn från Norrköping.

  - - -

  Roskilde
  Roskilde, 29 juni–7 juli
  Roskildefestivalen fanns långt innan vi i Sverige upptäckte det roliga med att samlas på musikfestivaler och stadsfester. I år lockar det danska veteranpartyt med Kraftwerk, Rihanna, Sigur Rós och ytterligare 180 akter.

  - - -

  Gyllene Tider
  Marknadsplatsen, Halmstad, 5 juli
  Inget kan stoppa Per Gessle. Efter att ha turnérat världen runt med Roxette i några år har han ånyo skakat liv i ungdomsorkestern Gyllene Tider för ett album och en sommarturné. Bara för att fans ur alla möjliga åldersgrupper ska få skråla sig lyckliga med den outslitliga ramsan ”sommartider, hej, hej, sommartider”. Efter turnépremiären i Halmstad gör man ytterligare arton konserter.

  - - -

  WWDIS Summer Fest 2013
  Stockholm, Göteborg, 9–10 juli
  Klubben What we do is secret arrangerar sommarens indierockigaste fest. De bokade banden, däribland Death From Above 1979, Sic Alps och MF/MB/, spelar både i Stockholm (Färgfabriken) och Göteborg (Pustervik och Trädgår’n).

  - - -

  Visfestivalen Västervik
  Slottsruinen, 11–13 juli
  Visfestivalgeneralen Hansi Schwarz gick bort tidigare i år men visfesten fortsätter enligt hans önskan. I år med bland andra Cajsa-Stina Åkerström, Christina Kjellson och (lite överraskande) Eric Gadd.

  - - -

  Pori Jazz
  Pori, Finland, 13–21 juli
  Sedan jazzfestivalen på Skeppsholmen flyttat inomhus och förlagts till hösten får man snällt ta sig till finska Pori, norska Molde eller Köpenhamn om man längtar efter ett likartat jazzigt, souligt och hiphopigt artistuppbåd på sommaren. Råkar det vara jazzfunkig disco med Earth, Wind & Fire som står högst på önskelistan (och det kan det ju mycket väl vara) är det 20 juli i Pori som gäller.

  - - -

  Robbie Williams
  Ullevi, Göteborg, 20 juli
  En gång i tiden, långt innan sötnosarna i One Direction ens var påtänkta, var Robbie Williams en pojkbandsidol i Take That. I dag är han sedan länge en etablerad sång- och dansman som kan fylla Ullevi med en vuxen publik.

  - - -

  Rihanna
  Globen, 22 juli
  Superstjärnan Robyn Rihanna Fenty är inte helt stabil som liveartist. För några år sedan ställdes en Globen-konsert in i sista sekund och förra årets spelning på Peace & Love var rejält svajig. Återstår att se hur formkurvan är sommaren 2013. Och om hon har kvar sin stora publik.

  - - -

  Urkult
  Näsåker, 1–3 augusti
  Alla festivaler har sin speciella karaktär men delar många stjärnnamn, utbudet av turnérande artister är ju begränsat. Folk- och världsmusikfesten Urkult i norrländska Näsåker tillhör de som särskiljer sig med ett annorlunda utbud. Okändare akter som April Verch Band och Martha Mavroidi varvas med Gnucci och Emil Jensen.

  - - -

  Ystad Sweden
  Jazz Festival Ystad, 1–4 augusti
  Tredje upplagan av jazzfestivalen i Ystad lockar med utländska storheter som Kenny Barron Platinum Trio och Hugh Masakela liksom svenska attraktioner som Goran Kajfes Subtropic Arkestra och Elin Larsson Group.

  - - -

  Sthlm Music & Arts
  Skeppsholmen, 2–4 augusti
  Sedan jazzfestivalen flyttade från parkeringen framför Moderna museet har den med framgång övertagits av tredagarsfestivalen Stockholm Music & Arts. I år blir det finbesök av Prince som, trots att han inte spelat in något riktigt vettigt på sisådär två decennier, fortsätter att var en publikmagnet. Rodriguez, som blev världskändis genom Malik Bendjellouls film ”Searching for Sugar Man”, gör sin Sverigedebut, precis som nya brittiska soullöftet Laura Mvula.

  - - -

  Way Out West
  Göteborg, 8–10 augusti
  Den sedan några år tillbaka kreddigaste musikfestivalen har i år lockat Neil Young till Slottsskogen. Och inte bara det, han har fått med sig sina kompisar i Crazy Horse också. Det kommer bli många härligt trassliga solon och ett rockgroove som bara gamla farbröder kan få till. Bland de mer samtida och unga bokningarna kan man exempelvis lyfta fram The Knife, Cat Power, Julia Holter och Mariam The Believer.

  - - -

  Furuvik Reggae
  Furuvik, 16–17 augusti
  ”Ingen sommar utan reggae” skaldade Markoolio en gång i tiden. Skriver man under på detta så är det lämpligt att boka tredje helgen i augusti för ett besök på Furuvik djurpark, en mil söder om Gävle. Julian Marley, Marcia Griffiths och svenska Helt Off är några av de framträdande på vad som kallas ”Nordens största reggaefestival”. En festival som antagligen aldrig kommer boka Markoolio.

  - - -

  Mello Boat
  6–8 september
  Mello Boat har inget med Melodifestivalen att göra. Tvärtom handlar det om progressiv rock och skräckfilmsmusik när musikentreprenören Stefan Dimle låter Silja Festival agera festivalpalats på en resa tur och retur Riga. Opeth, Änglagård och andra progrocknotabiliteter mönstrar på, men huvudattraktion är den italienska skräckfilmskompositören Fabio Frizzi, som för första gången ska framföra sin suggestiva filmmusik live.

  Dan Backman

  Annons
  Annons
  X

  Publik på Sweden Rock i Sölvesborg.

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X