Annons
X
Annons
X

Sommarens hetaste resmål

Det är rusning på solresor – Spanien, Grekland och Kroatien är eftertraktade destinationer och för den som vill till Turkiet råder fyndläge. Storstäder lockar också, och i populära London är det en viss trollkarl som drar.

Kombinera bad i Adriatiska havet med stadsliv i Split.

Foto: Andrey Omelyanchuk/Colourbox Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Sommarens uppstickare

[object Object]
Kombinera bad i Adriatiska havet med stadsliv i Split. Foto: Andrey Omelyanchuk/Colourbox

Charterbolagen har utökat sitt utbud till Kroatien rejält, vilket också resulterat i en stor ökning i antalet bokade resor, totalt ökar landet med 40 procent. Split – där bad och stad kombineras – går bäst, visar Tickets årliga reserapport, baserad på en undersökning av Novus, omvärldsanalys och deras bokningsstatistik.

Sommarens verkliga uppstickare är Portugal, som plussar på med 90 procent – trots att det är krångligt att ta sig dit med dåliga flygförbindelser och väldigt få direktflyg.

– Det visar på att det är ett väldigt stort intresse, säger Karin Starkman Ahlstedt, pr- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Till Brasilien – som inte är ett stort resmål för svenskar – syns en tydlig OS-effekt och resorna dit har fördubblats. Rädslan för Zikaviruset har enligt Ticket inte märkts i bokningarna.

Annons
X
Annons
X

Mysiga Plaza Cort i Palma.

Foto: Pär Olsson Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Spanien – sommarens stora vinnare

[object Object]
Mysiga Plaza Cort i Palma. Foto: Pär Olsson

**Spanien har alltid **varit ett kärt resmål för svenskar och i år ökar avståndet till Grekland och USA, som kommer på andra respektive tredje plats. Malaga är den destination som ökat mest med hela 88 procent fler bokningar i år än förra året, vilket innebär att det är det mest bokade av alla reguljära resmål.

– Till Spanien går det väldigt mycket flyg, både reguljärt och charter. Det utökar möjligheterna extremt mycket, vilket gör att det är enkelt och relativt billigt att ta sig dit, säger Magnus Gileborg på Ticket.

Den enorma ökningen till Malaga visar också på en sak som svenskarna önskar på semestern; möjligheterna till både strand- och stadsliv.

– Resmål som har båda delarna är de absolut populäraste, säger Magnus Gileborg.

Totalt sett är Mallorca det hetaste resmålet som är mest bokat i alla åldersgrupper, med undantaget 18-29-åringar som hellre väljer Cypern. Gran Canaria, som annars är ett utpräglat vinterresmål, har ökat med 52 procent i sommar.

Annons
X
Annons
X

Hamnen i Chania, Kreta.

Foto: Neirfy/Colourbox Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Grekland är den stora chartervinnaren

[object Object]
Hamnen i Chania, Kreta. Foto: Neirfy/Colourbox

Grekland, som ökar med 20 procent, är det mest bokade charterlandet. Det gäller både de grekiska öarna och fastlandet.
Allra populärast är Grekland hos barnfamiljer. Klassiska destinationer som Kreta och Rhodos kommer starkt, medan Kos och Samos tappat lite som en följd av flyktingkrisen.

De politiska oroligheterna i Turkiet har slagit hårt mot turismen i landet, och Ticket ser en kraftig nedgång på resor dit. Den turkiska rivieran är fortfarande populär – men inte alls så som förr – och Istanbul har tappat mycket.

Vinnare på Turkiets tapp har Bulgarien blivit, som lockat många Turkietresenärer med billiga flyg och bra flygtider.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Kliv in i Harry Potters värld i inspelningsstudion utanför London.

  Foto: Jonathan Short/AP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 6

  Harry Potter-boom

  [object Object]
  Kliv in i Harry Potters värld i inspelningsstudion utanför London. Foto: Jonathan Short/AP

  London är den mest populära storstaden bland svenskar. Förutom det låga pundet är det en speciell trollkarl som lockar – Harry Potter.

  – Det är en riktig Harry Potter-boom. Det är det största, utan tvekan – alla ska till inspelningsstudion utanför London. Harry Potter är mer populär än både fotbollsmatcher och musikaler, säger Magnus Gileborg, säljare på Ticket.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Lissabon kombinerar stads- och strandliv.

  Foto: Colourbox Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  Storstäder – men gärna med sol och bad

  [object Object]
  Lissabon kombinerar stads- och strandliv. Foto: Colourbox

  Som ovan nämnt är det London som toppar listan på storstäder, följt av New York och Paris. Ny på tio i topp-listan är Lissabon, som tagit sig in på en fjärdeplats efter förra årets elfteplacering.

  – Lissabon är otroligt populärt. Det är lite av en doldis, som nu träder fram. När man sett de klassiska storstäderna, och kanske varit även i öst, är Lissabon ett populärt alternativ som bokats dubbelt så mycket jämfört med förra året, säger Karin Starkman Ahlstedt.

  I Lissabon finns både sol och bad, och är en av de mer prisvärda europeiska storstäderna.

  Palma, Miami och Dubai – städer som också kombinerar strand- och stadsliv – är andra destinationer som går bra.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Myller i Istanbul. Allt färre svenskar väljer att besöka den turkiska storstaden.

  Foto: Oleksandr Prykhodko Bild 1 av 1

  Bild 6 av 6

  Oroligheter

  [object Object]
  Myller i Istanbul. Allt färre svenskar väljer att besöka den turkiska storstaden. Foto: Oleksandr Prykhodko

  **Bara en procent **väljer bort storstäder när det hänt något och de hämtar sig också snabbare än om det till exempel händer något i Tunisien eller Turkiet. Paris, som skakades av terrordåd i höstas, är tillbaka på banan.

  – Det händer tyvärr saker hela tiden, men de dåd som är riktade direkt mot turister får störst effekt på resandet, säger

  Två resmål som blivit hårt drabbade är Turkiet och Egypten.

  – Egypten har tappat otroligt mycket. Från att ha varit en av svenskarnas största vinterdestinationer, till att knappt finnas längre. Ingen vill åka till Egypten som det är nu, säger Magnus Gileborg.

  Istanbul är en storstad som har minskat kraftigt, vilket också gjort att det just nu är fyndläge på resor till hela Turkiet. Andra destinationer som påverkats av världsläget är Kos och Samos dit bokningar minskar till följd flyktingkrisen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X